Bivši radnik tvrdi

Arsim Musa, bivši radnik rudnika "Trepča - Jug", prijavio je novi incident u rudniku, otkrivajući da su dva rudara povređena prije dva dana, odnosno samo nekoliko dana poslije incidenta u kojem je sumpornom kiselinom povređeno 12 radnika tog kopa, prenosi Reporteri.

Prema Musinim riječima, ovo pitanje nije dobilo dužnu pažnju nadležnih.

Musa je na Facebooku istakao da je bitno da nijedan rudar ne sme da uđe u rudnik bez zvaničnog izvještaja Komisije za rudarstvo i minerale (KPMM) i inspektorata rada, koji potvrđuju bezbjednosne uslove u kopu.

On je apelovao na državne lidere, uključujući ministre, poslanike, pa čak i opozicione stranke da održe hitnu sjednicu kako bi se pozabavili stanjem rudara povređenih u rudniku.

"Neprihvatljivo je zanemariti bezbjednost rudara. Nijedan rudar ne bi smeo da uđe u rudnik a da nije siguran u uslove rada. Prije dva dana povređene su još dvije kolege, a ovaj slučaj niko nije ozbiljno shvatio", naveo je Musa.

Osnovno tužilaštvo u Mitrovici i policija započeli su istragu nakon što je u rudniku "Trepča - Jug" povređeno 12 rudara. Nakon incidenta, Odbor "Trepče Jug" je razriješio direktora rudnika, a u Inspektoratu Nezavisne komisije za rudnike i minerale kažu da nisu isključene mjere protiv ove kompanije.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri