Razriješen direktor rudnika

Osnovno tužilaštvo u Mitrovici i policija započeli su istragu nakon što je prekjuče u rudniku povređeno 12 rudara. Nakon incidenta, Odbor "Trepče Jug" je razriješio direktora rudnika, a u Inspektoratu Nezavisne komisije za rudnike i minerale kažu da nisu isključene mjere protiv kompanije, prenosi Koha.

Usljed pada i pucanja plastične bačve sa 1.000 litara hlorovodonične kiseline, povređeno je 12 rudara.

Povodom nastalih povreda, Osnovno tužilaštvo u Mitrovici je u četvrtak u saradnji sa policijom pokrenulo istragu.

"Povodom slučaja, Inspektorat rada će dostaviti izvještaj o okolnostima ovog slučaja i u zavisnosti od nalaza će biti odlučeno", saopštilo je Osnovno tužilaštvo u Mitrovici.

Nakon ovog incidenta, v.d. direktora rudnika Bahri Karaxha je smenjen, međutim, on je rekao da nije kriv za povredu rudara navodeći da je posao organizovao direktor mehanizacije.

Umjesto Karaxhe postavljen je Shikri Sadiku.

Koha je uputila pitanja Upravnom odboru "Trepče Jug" u vezi s razriješenjem Karaxhe, ali nije dobila odgovor.

U međuvremenu, u vezi sa povredama rudara, Inspektorat Nezavisne komisije za rudnike i minerale (KPMM) je nakon prvih uviđaja na licu mjesta pokazao da je opasnost prošla jer je dio prosute materije apsorbovalo tlo i ostatak je ispario.

U odgovoru se ističe da ostaje da se sačini završni izvještaj kako bi se utvrdilo da li su primjenjena pravila bezbjednosti na radu za transport opasnih materija.

Dvoje od 12 povređenih i dalje se nalazi na liječenju u Regionalnoj bolnici u Mitrovici i očekuje se da će tokom nedjelje biti pušteni kao i ostali.

Hemijske supstance koje su se izlile unutar rudnika bile su hlorovodonična kiselina (HCl) sa sadržajem od 30-33 odsto, dok su radnici koji su bili angažovani na njenom nošenju odmah po izlivanju na zemlju bacili vodu na nju i ublažili koncentraciju.

Na osnovu inspekcije Inspektorata KPMM, radnici zaduženi za nošenje hemijske supstance bili su opremljeni ličnom zaštitnom opremom kao što su šlemovi, čizme i radne rukavice.

"Komisija će ispitati da li su pravilno sprovedene procedure prilikom transporta hemijskih materija", navodi se u odgovoru Inspektorata.

U srijedu uveče povređene rudare posjetila je ministarka privrede Artane Rizvanolli i izrazila im neophodnu podršku.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore