Saopštenje

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova saopštilo je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije tražio da posjeti Kosovo, a bivši diplomata Sylë Ukshini ocjenjuje da takvu posetu ne bi trebalo ni dozvoliti, prenosi KTV.

Rekacija je uslijedila nakon što je Vučić, prije nekoliko dana, osvrnuvši se na zahtjev ministra unutrašnjih poslova Kosova Xhelala Sveçle za posjetu Srbiji, rekao da je, iako svijestan da bi Sveçla provocirao, saglasan sa tim da sporazumi treba da se poštuju, ali da bi onda i njemu trebalo omogućiti posjetu Kosovu, što ranije nije bio slučaj.

"Video sam kako kažu da mora Xhelal Sveçla da bude pušten u skladu sa sporazumima potpisanim u vrijeme Borka Stefanovića i kasnije potvrđenim i da bude pušten na teritoriju Srbije. Ne vidim u tome preveliku opasnost, iako bi on naravno došao da provocira. I ja sam zatražio da odem na Kosovo i obratim se narodu. Bilo bi dobro da se poštuju sporazumi i da govorim ljudima na svetoj srpskoj zemlji", rekao je Vučić.

Savjetnik za medije u Ministarstvu spoljnih poslova i dijaspore Leutrim Sahitaj naveo je u odgovoru Kohi da Vučić nije podneo takav zahtjev, ni ove ni prošle godine.

Bivši ambasador Kosova u Albaniji Sylë Ukshini rekao je za KTV da čak i ako se traži takva posjeta – Vučiću je ne treba dozvoliti, dok ne promjeni stav u odnosu na napad u Banjskoj i „dok ne promjeni diskurs“, koji je, po njima, „još agresivniji nego Slobodana Miloševićeva“.

“Postoji Briselski dogovor da se takve posjete vrše na zahtjev. Ali, mislim da treba jasno precizirati da ukoliko se Vučić ne ogradi od događaja u Banjskoj gdje se dogodilo i ubistvo kosovskog policajca i ako ne odustane od ratnohuškačkih izjava, mislim da bi trebalo da bude postavljena crvena linija čak i ako se takav zahtjev uputi“, kaže Ukshini i dodaje da je Vučićeva retorika u nekim slučajevima „čak i agresivnija od Miloševićeve“.

Koha podsjeća da je Vučić boravio na Kosovu sedam puta, ali samo jednom kao predsjednik Srbije, 2018. godine, kada je na Kosovu boravio dva dana.

Kosovo i Srbija imaju dogovor o međusobnim posjetama zvaničnika, koji je postignut u okviru tehničkog dijaloga u Briselu 2014. godine, po kojem se posjete razvijaju na način da se unapredi proces normalizacije odnosa između Kosova i Srbije.

Izvor: Kosovo Online/KTV