Nato priprema vježbu "Steadfast defender" za koju se najavljuje da će u organizacionom smislu biti najveća u posljednjim decenijama, a koja za cilj ima da pokaže Rusiji realne mogućnosti, dok u Ukrajini traje rat skoro dvije godine. Uprkos kontinuiranoj podršci Ukrajini, Kosovo i njegova vojska neće biti uključeni u vježbu Natoa, a procjenjuje se da se to dešava iz političkih razloga, piše Dukađini.

Za "Steadfast Defender" najavljeno je da će biti najveća vojna vježba u više od tri decenije, odnosno od završetka Hladnog rata.

Dok bezbjednosni izazovi ne izostaju u mnogim regionima, akcenat je na ratu u Ukrajini, konkretno na poruci koja se namjerava da pošalje Rusiji.

U odgovoru Dukađiniju, Sjevernoatlantska alijansa kaže da je cilj demonstracija jedinstva, dok će 31 država biti dio toga, kao i Švedska, koja ostaje da čeka finalizaciju članstva u Nato.

"Nato će 2024. godine izvesti vježbu Steadfast Defender, najveću vježbu Natoa u posljednjih nekoliko decenija, sa snagama 31 saveznika i Švedske. On će se zasnivati na novim odbrambenim planovima Natoa. Steadfast Defender 2024 će pokazati našu sposobnost da brzo rasporedimo snage iz Sjeverne Amerike i drugih dijelova Alijanse da ojačamo odbranu Evrope. Steadfast Defender 2024 biće jasna demonstracija našeg transatlantskog jedinstva i snage i naše odlučnosti da nastavimo da činimo sve što je neophodno da branimo jedni druge, naše vrijednosti i međunarodni poredak zasnovan na pravilima. Vježbe Natoa su defanzivne, transparentne i proporcionalne i izvode se uz puno poštovanje naših međunarodnih obaveza", navodi se u odgovoru Natoa.

Ali, među 32 zemlje nije bilo mjesta za Kosovo i njegove vojnike.

Ministarstvo odbrane je saopštilo Dukađiniju da su fokusirani na organizaciju Defender 2025, ali izvori ukazuju da uprkos podršci Ukrajini, KBS nije dobio poziv.

"Pošto smo domaćini Defender Euope 2025, naš fokus je na pripremi za realizaciju te vježbe, a za to smo već počeli da učestvujemo na pripremnim konferencijama. Svi neophodni logistički i operativni uslovi za održavanje ove vježbe su ispunjeni tokom Defender Europe 2024", saopštilo je ministarstvo.

Ostavljajući po strani Kosovo, penzionisani pukovnik KBS Afrim Veseli to smatra političkim.

"Ovo je samo poruka Sjevernoatlantske alijanse, Alijanse za slobodu naroda i država da će ruska agresija, ako misli da počne nešto novo, propasti... Kosovo je podržalo Ukrajinu, KBS sada obučava ukrajinske vojnike u potrazi i spasavanju, zašto Kosovo nije uključeno, mislim da je to političko pitanje zbog sankcija koje Kosovo snosi zbog nemudre politike", rekao je Veseli.

Vježba, koja je najavljena za prvu polovinu ove godine, poklapa se i sa 75. godišnjicom od osnivanja Natoa.

Među državama sa najvećim brojem učesnika je Velika Britanija koja je najavila da će učestvovati sa 20.000 vojnika.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini