Koalicija AAK i Nisma

Alijansa za budućnost Kosova i Socijaldemokratska inicijativa potpisali su predizborni koalicioni sporazum za parlamentarne izbore. Predsjednik Socijaldemokratske inicijative Fatmir Limaj kaže da je koalicija dobra vijest za Kosovo i građane, jer je više nego ikada potrebna unija svih političkih snaga koje žele drugačije da vide razvoj Kosova, dok predsjednik AAK Ramush Haradinaj navodi da je koalicija posljedica procjene da je vlast zanemarila građane, jer se Albin Kurti bori protiv građana, prenosi Klan Kosova.

"Najgori znaci rata vlasti protiv njenih građana - mogu prvo da pomenem kategoriju slobode. Sjećate se štrajka u prosveti, sindikata i ponašanja prema nastavnicima. Tako može da se nastavi za mnoge sektore, ali i kapitalne projekte zemlje", kazao je Haradinaj.

Naveo je da ne žele građane Kosova da ostave same, kao što ne žele ni Kosovo sa manje ljudi.

"Mi smo siromašni, jer je vlada bogata i ne ulaže", rekao je Haradinaj i najavio da će koalicija biti proširena drugim partnerima.

"Da bismo promjenili ovo stanje, da građane ne bismo ostavili bez odgovarajuće brige, a posebno zaustavljanjem rata vlasti protiv građana, učinili smo prvi korak, a prvi korak je da se ujedinimo“, rekao je Haradinaj.

Limaj kaže da su poštujući glas hiljada ljudi širom Kosova koji kaže da je više nego ikada potrebna zajednica pozitivnih energija, jedinstvo u različitostima, jedinstvo u inicijativama, došli do ovog koalicionog sporazuma.

"Kosovu je više nego ikada potrebna nova opoziciona dinamika, opozicija zasnovana na činjenicama, angažovana opozicija, opozicija koja kritikuje tamo gdje treba i opozicija koja pruža alternativu", kazao je Limaj.

Kako je naveo, sa predsjednikom AAK Ramushem Haradinajem dogovorio je novi zajednički projekat koji je već počeo i koji je otvoren.

Pozvao je sve one ljude koji smatraju da Kosovo više nego ikada treba da ujedini energije poručujući da je sada vrijeme da se da nova dinamika Kosovu.

Dodaje da će zajedno sa AAK da promjene dinamiku opozicije i ponude ozbiljnu alternativu građanima.

Koalicija AAK Nisma je prva koja je dogovorena za predstojeće opšte izbore na Kosovu koji se očekuju krajem ove ili početkom sljedeće godine.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova