Nanose štetu

Direktor Američke privredne komore na Kosovu (APKK) Arian Zeka istakao je danas da Kosovo mora da pristupi ispunjavanju svojih obaveza dogovorenih u okviru dijaloga sa Srbijom kako bi EU ukinula kaznene mjere prema Kosovu koje, ocjenjuje, nanose štetu kako sa monetarne tačke gledišta, tako i kada je u pitanju članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, prenosi Gazeta express.

"Ako institucije EU terete vladu Kosova za nedostatak konstruktivnosti u dijalogu i nesprovođenje nekih obaveza koje je Kosovo preuzelo u dijalogu sa Srbijom uz posredovanje EU, onda je neizbežno da se tu mora tražiti odgovor zašto su kaznene mjere EU još uvijek na snazi. Dakle, uzrok svemu je neispunjavanje onih obaveza koje je Kosovo preuzelo", rekao je Zeka.

Uputio je kritiku na račun aktuelne vlade Kosova jer nije sprovela neke od dogovora u vezi sa ekonomskim razvojem koje su prethodne vlade postigle u periodu od 2017 do 2019.

"Iskreno govoreći, mi u Američkoj komori često napominjemo da se neke odluke u vezi sa ekonomskim razvojem koje su donele vlade u prošlosti, 2017, 2018, 2019. i kasnije, odbijaju ili ne važe. Dakle, govorimo i o obavezama smo dogovorili, a koje druge vlade odlučuju da ne uzmu u obzir. Čini se da se isto ponavlja i u odnosu na međunarodne partnere", ocjenio je on.

Zeka je naglasio da mjere EU utiču na ugled Kosova.

"Pored monetarnog aspekta, pored gubitaka koje Kosovo ima zbog toga što ne koristi pomoć EU, bilo direktnu novčanu pomoć ili čak onu koja se nudi u tehničkom obliku, najnegativniji uticaj ovih mjera je na imidž zemlje, na njen ugled. Ako se ne uradi detaljna analiza, odredi krivica ili odgovornost, sve će se svaliti prije svega na institucije zemlje i na državu Kosovo u ovom. Još jednom kažem, osim gubitka novčanih beneficija, ono što je najvažnije za Kosovo je imidž zemlje, ukoliko želi da se pridruži međunarodnim organizacijama", rekao je Zeka.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express