Ne protivno ustavu

Vlada Kosova neće sprovoditi nešto što ugrožava ustavni poredak i stvara novi nivo vlasti, izjavila je šefica poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje (LVV) Mimoza Kusari-Lila, odgovarajući na kritike opozicionih partija u vezi sa nacrtom statuta za Asocijaciju.

Ona je u intervjuu za Ekonomia Online rekla da premijer Albin Kurti nisu jasno shvatili u vezi sa njegovom izjavom, kada je rekao da je spreman da potpiše sporazum za Asocijaciju. Prema njenim riječima, on je izrazio spremnost da potpiše Briselski sporazum i sporazum o aneksu postignut u Ohridu, a ono što nije rekao je da će potpisati sporazum posebno za Asocijaciju.

Kusari-Lila je rekla da je Vlada poslala komentare Briselu na nacrt, a prema njenim riječima, teško je povjerovati da Vlada može da sprovede nešto što ugrožava zemlju.

"Dakle, što se ovih argumenata tiče, teško je povjerovati da ova vlast može da sprovede nešto što ugrožava ustavni poredak ili stvara novi nivo vlasti na Kosovu“, rekla je.

Ona je dodala da opozicija griješi u pogledu kritika da će Vlada implementacijom Asocijacije ugroziti državu, kao što su pogrešili, prema njenim riječima, time što su kritikovali sporazume o tablicama i energetici.

Prva poslanica Samoopredjeljenja je u ovom intervjuu govorila i o radu ovog saziva Skupštine. Rekla je da je 2023. godina bila dobra godina u pogledu usvajanja nacrta zakona. Prema njenim riječima, do posljednje plenarne sjednice 2023. godine usvojena su 72 nacrta zakona, od čega 16 međunarodnih ugovora.

Kusari-Lila je rekla da rad Skupštine karakteriše stagnacija u vezi sa angažovanjem opozicije, gdje je, prema njenim riječima, kontinuirano bilo uzdržanih neučestvovanja u glasanju, prenosi EO.

Ona je naglasila da će odobravanje međunarodnih sporazuma biti izazov za Skupštinu i 2024. godine.