Otvorenost za saradnju

Da bi se uklonile mjere Evropske unije prema Kosovu koje nanose veliku štetu privredi i građanima, institucije Kosova moraju da budu kooperativnije prema zahtjevima međunarodne zajednice i da pokažu da su otvorene za ekonomsku saradnju sa SAD i ostalim partnerima, ocjenjuje izvršni direktor Američke privredne komore na Kosovu Arian Zeka.

On je za Kosova press istakao da Vlada Kosova treba da bude posvećenija u sastancima sa predstavnicima EU i dodaje da institucije treba da učine više u promovisanju potencijala Kosova za privlačenje stranih investitora.

Ističe da su američke investicije za period januar-septembar 2023. godine oko 50 miliona eura.

"S druge strane, ni prošle godine, nažalost, vlada nije dala prioritet američkoj ekonomskoj zoni. Tako da se Kosovo predstavlja kao neozbiljan partner, kako pred američkim investitorima, tako i pred drugim partnerima", rekao je Zeka.

Govoreći o mjerama koje Evropska unija već nekoliko mjeseci nameće Kosovu zbog nepreduzimanja koraka ka smirivanju tenzija na sjeveru, Zeka kaže da sankcije nanose veliku štetu Kosovu i da bi institucije trebalo da budu kooperativnije u pogledu zahteva međunarodne zajednice.

"Trebalo bi više da se uradi na promovisanju potencijala koji Kosovo nudi za privlačenje stranih investitora. Kosovo je izgubio mnogo zbog mjera EU", naglasio je on, zaključujući da je trenutna bezbjednosna situacija pogodila strane investitore koji su spremni da ulažu na Kosovu.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press