Tu su i drže red

Pisac i novinar Ibrahim Kadriu ocjenio je da nije bilo NATO trupa na Kosovu, Srbija bi preko noći ušla u Mitrovicu, ali i dodao da je međunarodnih trupa na Kosovu malo, piše Koha.

"Sreća je što imamo NATO ovdje. Da ih nije bilo, preko noći bi ušli u Mitrovicu, ali tu su i drže red. Još jedan rat neće biti dozvoljen na Balkanu jer bi se tada dogodila veća tragedija nego u Pojasu Gaze", rekao je.

Kadriu naglašava da su Albanci bili pod pritiskom Evrope decenijama unazad, a ne samo sada.

"Ovaj pritisak će se nastaviti. Čudno je kako bar jednom ne zauzmu ozbiljan stav prema Kosovu. Evropa svojim intervencijama samo šteti", pojašnjava.

Obrazložio je da bi objašnjenje za ponašanje EU prema Srbiji moglo biti da Srbija ne ode ka Rusiji i dodaje da će to biti teško ostvarivo sa ovom formacijom u Srbiji jer, kako kaže, ova formacija ima oči uprte u Rusiju.

Kadriu je naglasio da vjerski identitet kod Albanaca dolazi iza nacionalnog.

Prema njegovim riječima, reakcijama javnosti koje se prave narušava se nacionalni identitet.

Kadriu je izjavio da su identitet, a potom i religija, uvijek bili primarni za Albance.

"Opšte intelektualne reakcije su upravo za očuvanje identiteta. Možda ste religiozni, ali ste prije svega Albanci. Kao Albanac možete imati katolike, muslimane, derviše, pravoslavce, ali u prvom planu su Albanci", rekao je.

Kadriu je kritikovao da niko ne odgovara glavnom imamu Srbije za njegove izjave u vezi sa Kosovom. Prema njegovim riječima, morao je da reaguje i glavni kosovski imam. Naglasio je da nije normalno da "glavni imam u Srbiji bude Srbin".

"Idite u Beograd, tražite glavnog imama Srbije, on je danas Srbin. Uklonili su Bosanaca i on je postao Srbin koji kaže da je bio u Indiji, primio je islam. Nema veze sa tim, veza je ona druga koja otuda, sa te pozicije glavnog imama Srbije, dobacuje riječi kao što je dobacio prije nekoliko dana. Ja sam, rekao je, protiv Albanaca i protiv Republike Kosovo. A ovi naši imami nisu vodili računa o tome, mislim da to nije normalno i niko mu ne vraća. Glavni imam Kosova bi to morao da reaguje", rekao je.

Smatra da je stanje obrazovanja na Kosovu veoma loše i naglašava da djeca ne razumeju ono što čitaju.

Prema njegovim riječima, država treba da kaže nastavnicima da ih neko provjerava i podsjeća da su prosvjetni inspektori, kada je i sam radio u prosvjeti, bili veoma funkcionalni.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore