Komandant Kfora

Komandant Kfora Özkan Ulutaş naveo je u intervjuu za Kosova press da je broj vojnika na sjeveru Kosova učetvorostručen nakon događaja u Banjskoj i ocjenio da je bezbjednosna situaciju na sjeveru mirna, ali i dalje krhka.

Ulutaş je poručio da će nastaviti sa naporima da se spriječi bilo kakva eskalacija, kao i da je Kfor spreman da odgovori svakom izazovu, prilagođavajući svoju poziciju po potrebi i nastavljajući blisku saradnju sa Policijom Kosova i Eulexom.

Šta možete reći o situaciji na Kosovu nakon događaja od 24. septembra?

Sve u svemu, situacija na terenu je mirna, ali krhka. Pomno pratimo sve značajne bezbjednosne promjene. Nakon povećanja tenzija posljednjih mjeseci, Nato je rasporedio 1.000 dodatnih vojnika i opremu. Učetvorostručili smo prisustvo Kfora na sjeveru Kosova i utrostručili broj patrola, uključujući i duž granice. Ovo su odmjereni koraci kako bi se osiguralo da misija Kfora ima neophodne resurse. Imamo okretan i fleksibilan stav širom Kosova koji nam omogućava da odgovorimo na bilo koji scenario, u potpunosti poštujući naš mandat UN. Kfor je fokusiran na sprovođenje svog mandata UN – zasnovanog na Rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN 1244 iz 1999 – da obezbjedi mirno i bezbjedno okruženje za sve ljude koji žive na Kosovu i slobodu kretanja, u bilo kom trenutku i nepristrasno.

Da li je Kfor spreman da odgovori na svaku prijetnju iz inostranstva?

Nato je rasporedio dodatne rezervne snage sa dodatnim kapacitetima na Kosovu nakon nedavnih tenzija, kako bi ispunio svoj mandat UN i odvratio svaku dalju akciju. Jačina naše misije trenutno je oko 5.000 vojnika, uz doprinose iz 27 zemalja, uključujući saveznike i partnere Natoa. Mandat Kfora je jasan, zasnovan na Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN iz 1999. godine, obezbjediti mirno i bezbjedno okruženje za sve ljude koji žive na Kosovu i slobodu kretanja. Kfor nastavlja da djeluje kao treći bezbejdnosni odgovor, poslije Policije Kosova i Misije vladavine prava EU (Euleks), sa kojima blisko sarađujemo.

Nedavno su šefovi Kosova upozoravali da se "Srbija sprema za nove napade". Slična upozorenja o naoružavanju Srba na Kosovu preko manastira dala je i britanska poslanica Alicia Kearns. Ima li drugih slučajeva? Da li imate takve informacije? Kako vidite raspoređivanje dodatnih srpskih trupa u blizini granice sa Kosovom?

Neću spekulisati o bilo kakvom budućem scenariju. Nastavićemo sa našim naporima da sprečimo bilo kakvu eskalaciju i spremni smo da odgovorimo na svaki izazov, prilagođavajući svoju poziciju prema potrebi i nastavljajući blisku saradnju sa Policijom Kosova i Eulexom. Naš glavni fokus je na sprovođenju našeg mandata UN da obezbjedimo mirno i bezbjedno okruženje za sve ljude na Kosovu, u bilo koje vrijeme i nepristrasno.

Možete li nam reći nešto više o saradnji sa KBS-om?

Kfor redovno i transparentno komunicira sa svim međunarodnim i lokalnim akterima i stalno procjenjuje bezbjednosnu situaciju na Kosovu. U bliskom smo kontaktu sa institucijama na Kosovu i sa bezbjednosnim organizacijama Kosova, kao i sa srpskim načelnikom odbrane. Ovo je važno kako bi se izbjegli nesporazumi, posebno u vremenima krize i kada su tenzije visoke. Kako je jasno rekao generalni sekretar Natoa tokom svoje posljednje posjete Prištini, „svako raspoređivanje Kosovskih bezbjednosnih snaga na sjeveru Kosova zahtjeva saglasnost Kfora”. Generalni sekretar Natoa je takođe naglasio da „očekujemo na vrijeme konsultacije za svaku akciju Kosovskih bezbjednosnih snaga ili Policije Kosova koja može uticati na regionalnu bezbjednost“. Računam na sve moje kolege da će nastaviti redovnu saradnju po ovim važnim pitanjima.

Nato razmatra dugoročno povećanje mirovnog kontingenta na Kosovu. Šta možete reći o tome, koliko će to trajati?

Više od dvije decenije Kfor je održavao mirno i bezbjedno okruženje za sve ljude na Kosovu i slobodu kretanja, u skladu sa našim mandatom UN. Decenije teško stečenog mira ne smeju biti ugrožene. Posvećenost Natoa Kforu je i danas jaka. Ovo je jasno i glasno potvrdio generalni sekretar Natoa Jens Stoltenberg tokom svog nedavnog putovanja u novembru na Kosovo, u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Sjevernu Makedoniju. To putovanje je zapravo bilo još jedna konkretna demonstracija nepokolebljive posvećenosti Natoa stabilnosti u regionu. Kfor je više puta dokazao da je u stanju da se prilagodi različitim izazovima i promjenama u našem operativnom okruženju, zahvaljujući fleksibilnom, agilnom i vidljivom stavu širom Kosova. Naša misija je uvijek bila zasnovana na uslovima, a ne na planovima, što znači da će sve promjene u pogledu broja osoblja Kfora ili položaja biti zasnovane na procjeni uslova na terenu nakon čega slijedi odluka Sjevernoatlantskog saveta, odluka Natoa.

Izvor: Kosovo online/Kosova press