Nadgledaćemo proces!

Potpredsjednica Vlade Kosova Emilija Redžepi izjavila je da Kosovo "sa oprezom" gleda na odluku Vlade Srbije da dozvoli slobodno kretanje vozilima sa Kosova kroz Srbiju i dodala da će "nadgledati" proces, pa tek onda ukinuti stikere za vozila sa srpskim tablicama, prenosi Radio KiM.

"Ono što je Srbija uradila u prethodnoj nedjelji je ništa novo, ništa staro. Možda u ovom momentu želi malo više da se dodvorava evropskim zemljama zbog onoga što se desilo u Banjskoj. Mi na to gledamo oprezno. Smatram da treba da prisutpamo dijalogu i normalizaciji odnosa sa Srbjom oprezno, da treba da nadgledamo i pratimo ovaj proces i kada budemo sigurni da Srbija ovo sprovodi kako treba, u istom momentu i mi ćemo odlučiti da ukinemo stikere", rekla je Redžepi u debati u Medija centru Čaglavica.

Kako je rekla, normlizacija odnosa je neophodna.

"Ako mi, narodi na Kosovu ne poštujemo jedni druge, onda ta normalizacija odnosa - nije normalna. Treba raditi na uklanjanju stereotipa i mržnje između naroda. Moramo javno govoriti o tome. Suočavanjem sa tim problemima otvaramo bolju budućnost za nove generacije”, kaže Redžepi.

Ističe da svi koji žive na Kosovu, bez obizira na naciju, jezik, moraju biti ravnopravni.

”Ne možemo govoirti o multietničkom Kosovu ako se neko osjeća diskriminisan”, podvukla je ona.

Redžepi je za početak naredne godine najavila veliki projekat za razvoj manjinskih zajednica na Kosovu, ne želeći još uvijek da otkriva detalje.

Izvor: Radio Kim