Zamjenica premijera Kosova za pitanja manjina i ljudska prava Emilija Redžepi tokom boravka u Americi proteklih dana predstavljala je Kosovo na mnogim događajima u Los Anđelesu, Kaliforniji, ali i u Njujorku, gdje joj je u sedištu Ujedinjenih nacija uručena nagrada za mir.

„Lijep je osjećaj kada neko vrednuje vaš rad“, istakla je u Jutarnjem programu RTK2 Emilija Redžepi, istakavši da je zalaganje za mir daleko teže od bilo koje druge teme.

„Pored bivše predsjednice Ekvadora i ja sam dobitnica nagrade za mir, za rad koji je svih ovih godina bio fokusiran na mir, toleranciju, rad, zajedinčki suživot među narodima i eto ceo moj život koji je posevećen smanjenju tenzija među etničkim grupacijama. Cilj mi je da nas spajaju vrijednosti koje su univerzalne, a tu smatram da mir, solidarnost i harmonija utiču na proces cjelokupnog društva, na suzbijanje konflikta, na suzbijanje bilo kakvih ratova, na govor mržnje, na sve ono što u ovom vremenu okupira sve ljude ne samo na Balkanu, već širom svijeta“, izjavila je Redžepi.

Redžepi će trećeg dana Bajrama prisustvovati sastanku političkih predstavnika Bošnjaka u Sarajevu.

„To je jedan svebošnjački regionalni skup, težina jeste što poziv dolazi iz Sarajeva, zato što se svi mi Bošnjaci van Bosne i Hercegovine sami borimo za naša prava u državama u kojim živimo, ali kad taj poziv dođe iz Bosne i Hercegovine nakon više decenija kao narod ste vidljiviji, po nacionalnom pitanju, po pitanju zbližavanja kulturološkog karaktera, akademskog karaktera, raznih sportskih i zabavnih aktivnosti. Ovaj skup je takođe posvećen miru i suživotu sa svim narodima u Republikama gdje mi živimo. Ujedinjeni, solidarni, brojčano smo više, vidljivi smo svuda, ali i te kako želimo jačati veze sa našim susjedima i samo tako vidim, ne samo Bošnjake, već sve narode na Balkanu, ka progresivnom putu ka EU“, rekla je Redžepi.

Komentarišući nedavne sastanke glavnih pregovarača Kosova i Srbije u okviru dijaloga koji se vodi u Briselu, Redžepi je ocenila:

„Mislim da taj problem treba da se minimizira, da se suzbije i da svim građanima koji primaju plate ili penzije iz Srbije treba pronaći mogućnost da dobiju svoja mesečna primanja. Mislim da nije imalo potrebe da se diže tenzija da o tome Brisel raspravlja. Narod ne zaslužuje takve tenzije i danas u vremenu loše ekonomske situacije pokušavamo da na najbolji mogući način rešimo problem i da naša Centranla banka koja je donela tu uredbu u što kraćem vremenskom periodu bude pristupačnija za sve naše građane koji primaju dohotke iz Srbije“, naglasila je Redžepi.

„Poslije liberalizacije viza članstvo u Savjetu Evrope je još jedan veliki pozitivan korak aktuelne Vlade“, ukazala je Redžepi.

„Smatrajući da smo sve one kriterijume koji su traženi kao država ispunili, jako nam je bitno da budemo dio EU, jako nam je bitno da koristimo te fondove za ekonomski razvoj, da koristimo fondove za međuregionalnu saradnju, za dobrosusjedske odnose sa svima, da koristimo fondove za poljoprivredu kao što su naši susjedi to uradili i jednostavno podignemo ekonomski status naših građana“, istakla je Redžepi.

Pored svih obaveza i aktivnosti, Emilija Redžepi ne zapostavlja ni sport, najavila je da će kao veteran košarkaškog kluba Bashkimi iz Prizrena podržati članice ovog kluba na svjetskom turniru koji će biti održan u Splitu.

Emilija Redžepi uputila je najljepše želje svim vjernicima muslimanske vjeroispoveti povodom Ramazanskog bajrama.