Studija

Prema podacima studije o sistemu nacionalnog integriteta na Kosovu (NIS), koju je sproveo Kosovski demokratski institut, institucije sa najnižiim nivoom integriteta su preduzeća, političke stranke, CIK i Skupština, prenosi Ekonomia onlajn.

Studija procjenjuje nivo integriteta u 15 ključnih institucija i sektora na Kosovu, uključujući Skupštinu, Vladu, političke partije, preduzeća, civilno društvo i javna preduzeća.

Izvršni direktor KDI Ismet Kryeziu rekao je da Kosovu predstoji dug put u borbi protiv korupcije.

„Orijentisani smo da imamo zakonodavstvo koje je kompatibilnije sa pravima građana, posvećeni smo tome da ih edukujemo o posledicama korupcije i njihovoj ulozi u njenom sprečavanju“, rekao je Kryeziu.

Kryeziu je rekao da su nalazi NIS-a dali Kosovu 67 poena od 100.

Programski menadžer u Kosovskom demokratskom institutu Eugen Cakolli, predstavio je glavne nalaze studije o sistemu nacionalnog integriteta na Kosovu, rekavši da ona sadrži preko 2.000 izvora, sa 170 indikatora.

Nalaz je takođe pokazao institucije sa niskim nivoom integriteta.

„Biznisi, političke partije, CIK i Skupština Kosova. Efikasnost sudova i policije nije odgovarajuća. Kosovo ima konsolidovano zakonodavstvo, glavni problem je praktična primjena zakona. Glavni fokus je mijenjanje zakona koji određuju budžetsku nezavisnost institucija“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online