Portparol SDP-a

Portparol Socijaldemokratske partije Kosova Bard Ahmeti izjavio je za ABC News da će, ukoliko vlada Albina Kurtija odluči da raspiše izbore u narednoj godini, to biti zbog – Zajednice srpskih opština.

"Jasno je da je jedini razlog Udruženje. Oni traže da osvoje još jedan mandat i da nakon toga osnuju Udruženje. Ostaje samo nacrt koji su već prihvatili. Loša vijest je da se zbog takvih sporazuma obično održavaju referendumi da bi se građani pitali da li se slažu sa tim", rekao je Ahmeti.

Loše je, kaže, što bi vlast izabrala izbore, a ne referendum.

"U posljednjoj anketi ispostavilo se da su postavljena dva pitanja - koliko je građana za udruženje, a koliko za razmjenu teritorija, a rezultat je 50,5 odsto za udruženje i 49,5 za razmjenu teritorija. Sve parlamentarne stranke su bile za Udruženje, dok je razmjena, iako nema podršku, najbolja opcija za polovinu građana. Zato je bio potreban referendum, da se narod pita šta je za njega najbolji izbor. To je veliki trik", dodao je Ahmeti.

Učešćem Samoopredjeljenja na izborima u Sjevernoj Makedoniji Kurti dijeli Albance

Komentarišući učešće Pokreta Samoopredjeljenja na izborima u Sjevernoj Makedoniji, Ahmeti je naveo da Albin Kurti time dijeli Albance u toj zemlji, baš kao i u Preševskoj dolini.

"Za nas je Kurti lider koji sebe vidi važnim i nije zadovoljan Kosovom. To je dokazao učešćem na izborima u Albaniji, ali je video da tamo nema načina da se dobiju glasovi, povukao se i Samoopredjeljenje ne postoji u Albaniji. To čini veliku štetu položaju Albanaca u njihovim zemljama. Isto je uradio i u Srbiji, gdje je napravio podjele među kandidatima. Napada Shqiprima Arifija koji je gradonačelnik Preševa... Prvi put su bila tri poslanika iz albanske zajednice u Srbiji, a sada imamo samo poslanika Shaipa Kamberina kojeg podržava Kurti", naveo je Ahmeti.

Dodaje da ne treba negirati poziciju Albanaca u Sjevernoj Makedoniji.

"Sa druge strane, ono što Kurti radi još više šteti, jer se produbljuju podjele. Uloga premijera Kosova na prostorima gdje postoji albanska manjina doživljava se kao podjela, jer nije bilo ozbiljne inicijative da se oni okupe", rekao je Ahmeti.

Komentarišući odluku CIK-a da suspenduje njegovu stranku, jer nije održala izbornu skupštinu u zakonskom roku, Ahmeti je rekao da je CIK unapred obavještena o održavanju Skupštine u januaru, a da je ipak odlučila da donese takvu odluku, iako je bilo slučajeva da sjednice stranačkih skupština neke političke partije nisu održale u navedenim datumima.

Izvor: Kosovo online/ABC News