Više od slobode kretanja

Premijer Albin Kurti sastao se sa predstavnicima turske zajednice koji žive na Kosovu i tom prilikom istakao da je vizna liberalizacija pravo koje su građani stekli teškom mukom.

"Od danas nas samo deset dana dijeli od januara 2024. i kretanja prema šengenskoj zoni. Za zemlju u kojoj je svaki treći građanin u egzilu, vizna liberalizacija je više od slobode kretanja. Osim pogodnosti za studente i poslovne subjekte i sportiste koji će otvoriti mogućnost predstavljanja i učešća, liberalizacija viza ima glavni cilj, a to je mogućnost da bake i deke učestvuju u ceremoniji dodjele diploma svojih unuka", rekao je Kurti.

Kurti je ponovio da građani za prelazak u šengensku zonu moraju imati biometrijski pasoš, kao i druga dokumenta, poput onog o prebivalištu i imovinskom stanju.

"Da biste se slobodno kretali u šengenskoj zoni, morate imati biometrijski pasoš. Morate navesti gdje ćete boraviti, kao i dovoljan finansijski dokaz i povratnu kartu. Liberalizacija je pravo koje smo zaslužili teškom mukom", ocenio je Kurti.