Opterećenje za građane

Prema zvaničnim izvještajima ove godine na Kosovu je inflacija u padu, ali kako ocjenjuju stručnjaci, to ne znači da će i cijene osnovnih prozvoda biti umanjene, već da će sporije da rastu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Ove godine je bilo prilično teško obezbjediti novac za kupovinu osnovnih proizvoda. Ne očekujem promjene sljedeće godine", kaže Mentor Berisha iz Prištine, dok njegov sugrađanin Gafur Kuçi navodi da je sve je bilo skuplje, kako drva za ogrijev, tako i povrće i ostalo.

Posljednji podaci Agencije za statistiku Kosova za novembar pokazuju da je inflacija 2,9 odsto, dok je tokom prošle godine iznosila skoro 12 odsto.

Međutim, pad inflacije ne znači i pad cijena, već da cijene rastu sporije.

Stručnjaci kažu da potrošači ne osjećaju trenutno olakšanje čak ni kada se stopa inflacije uspori, jer mnoge od povišenih cijena ostaju na snazi. Dok plate ne sustignu inflaciju, ona će ih, po njihovim riječima, opterećivati.

Na Kosovu je prosječna plata 520 eura, dok je minimalna između 130 i 170 eura – nepromjenjena od 2011. godine.

Blendi Hasaj, iz Instituta za napredna istraživanja GAP, kaže da je, na osnovu analize koju je uradio, porodica koja je tokom jednog mjeseca 2021. godine potrošila 500 eura, tokom 2022. morala da poveća ovaj budžet za oko 60 eura, dok je tokom 2023. godine iznos koji je potrošen u 2021. morao biti uvećan za 80 eura za istu količinu proizvoda kao 2021. godine.

Predviđanja Evropske centralne banke su da će stopa inflacije u zemljama Zapadnog Balkana biti tri odsto 2024. godine.

Bivši guverner Centralne banke Kosova Fehmi Mehmeti predviđa da će Kosovo 2023. godinu završiti sa prosječnom stopom inflacije od 5,4 odsto.

Prema njegovim riječima, struja je jedan od proizvoda koji je poskupeo, a efekat je onda lančan.

"Svi smo mi članovi porodice i znamo šta smo mogli da kupimo sa 100 eura prije pandemije. Sada nam treba mnogo više novca da napunimo potrošačku korpu. Imamo veću inflaciju u osnovnim proizvodima", kaže Mehmeti.

Treba imati na umu da su cijene prošle godine uglavnom bile vođene globalnim cijenama energije.

Različite analize govore da će one pasti, ne onoliko koliko su bile prije sukoba u Ukrajini, ali da će za svaki pad cijena električne energije trebati vrijeme da se osjeti u široj ekonomiji.

Stručnjaci takođe ističu da pad cijena ne bi nužno bio dobar, jer bi signalizirao slabu ekonomiju sa smanjenom produktivnošću.

Podaci koje je Agencija za statistiku objavila pokazali su da je najveći dio porodičnog budžeta na Kosovu izdvojen za kupovinu prehrambenih artikala.

Prema tim podacima, kosovske porodice su prošle godine potrošile oko 300 odsto više novca na hranu nego na stanovanje.

Izvor: Kosovo Online/RSE