Skok cijena

Ponovo se 159-litarsko bure pobrinulo za globalni stres. Riječ je o barelu nafte, mjernoj jedinici na svjetskom tržištu nafte. Cijena barela nafte tipa Brent, koja se eksploatiše na Sjevernom moru, početkom godine iznosila je nešto više od 70 američkih dolara, a sada je dostigla 90 dolara - rast od više od 20 posto.

Taj skok cijena osjećaju i milioni vozača na benzinskim pumpama, jer je benzin od početka godine poskupio za oko 10 euro-centi po litru - s tendencijom daljeg poskupljenja.

Trenutno se istovremeno dešava nekoliko važnih stvari, objašnjava Carsten Frisch, analitičar za sirovine iz Commerzbanke: "Rast cijena nafte pokreće kombinacija ekonomskog optimizma, manje ponude nafte i stalnih napetosti na Bliskom istoku."

Zbog dva rata raste cijena nafte

Posebno su dešavanja na Bliskom i Srednjem istoku doprinijela rastu cijena nafte. Nedavno je, na primjer, u napadu na Ambasadu Irana u Siriji, iza koga, kako se pretpostavlja, stoji Izrael, ubijeno sedam članova iranske Revolucionarne garde. Incidenti poput ovih pokazuju kako brzo može doći do eskalacije konflikta u regionu - što izaziva zabrinutost u vezi sa snabdijevanjem naftom. To onesiguruje učesnike na tržištu. "Osim toga, u posljednje vrijeme smo svjedočili i povećanju broja napada ukrajinskih dronova na rafinerije nafte u Rusiji", dodaje Carsten Fritsch za Deutsche Welle.

Linda Yu iz DZ-Banke takođe smatra da su geopolitičke napetosti jedan od glavnih pokretača rasta cijena sirove nafte: "Pored toga, trebale bi se oporaviti i dalje prigušena potražnja i oslabljenja ekonomija u Kini i Evropi", kaže ova analitičarka. Izgledi za globalni ekonomski oporavak i povećanje potražnje nafte tako podstiču rast cijena crnog zlata.

Bakar i zlato sijaju

Inače su cijene sirovina, uključujući bakar i zlato, nedavno značajno porasle. Tako je cijena unce zlata nedavno premašila 2300 američkih dolara - apsolutni rekord. Prema riječima Carstena Fritscha iz Commerzbanke, trenutno možemo govoriti o "reliju sirovina". Razlozi za rast cijena - od nafte do zlata - uglavnom su slični: "U većini slučajeva, to su pokazatelji povećane potražnje - uz istovremeno ograničenu ponudu istih."

Cijena za industriju važnog metala bakra trenutno je takođe porasla pod utjecajem spekulacija vezanih za smanjenje kamatnih stopa američke Centralne banke. To, pak, slabi američki dolar - što čini sirovine kojima se trguje u dolarima, poput bakra, jeftinijim za investitore u drugim valutnim područjima, povećavajući tako potražnju i cijenu.

Zlato, koje je obično sigurna luka za investitore u kriznim situacijama, zbog rasta cijena zbunjuje investitore i posmatrače tržišta. Neki od njih pretpostavljaju da je to povezano s očekivanim smanjenjem kamatnih stopa. Međutim, Svjetsko vijeće za zlato (World Gold Council) takođe ukazuje na trenutno veliki interes mnogih centralnih banaka. One su, kako je rečeno, u posljednje vrijeme nastavile kupovinu zlata "u velikim količinama". Spominju se centralne banke Kine, ali i Poljske, Češke, Indije, Singapura i Libije. Dakle, i ovdje se veća potražnja pobrinula za rast cijena.

OPEC: Nema planova za ograničavanje proizvodnje

U slučaju nafte, poseban faktor koji ograničava - OPEC. Organizacija zemalja izvoznica nafte je prije nekoliko mjeseci smanjila proizvodnju. Sredinom ove sedmice, objavila je da ne planira mijenjati tu politiku proizvodnje. To će vjerovatno doprinijeti održavanju napetosti na globalnim tržištima i tokom narednih mjeseci - i može dodatno podići cijenu nafte. Takođe, prema izvještaju agencije Bloomberg, Irak je u martu proizveo više nafte nego što je dogovoreno, a i ruski izvoz nafte je porastao. Linda Yu iz DZ-Banke predviđa dalji rast cijena nafte na godišnjem nivou, možda čak i do 95 američkih dolara po barelu.

Za vozačice i vozače automobila, ove vijesti vezane za 159-litarsko bure nisu dobre - bar ne za one koji koriste vozila s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem. Razvoj cijena nafte ima direktno opipljive posljedice na benzinskim pumpama. Budući da su cijene benzina i dizela usko povezane s cijenama sirove nafte, rastuće cijene nafte uzrokuju veće cijena goriva. Zbog toga potrošači moraju dublje zavući ruku u džep kada žele napuniti rezervoar svog automobila s unutrašnjim sagorijevanjem. Na to takođe ukazuje i nedavna provedena analiza ADAC-a o razvoju cijena goriva u martu. Prema njoj, cijena litra Supera E10 je rasla tri sedmice zaredom i u prosjeku je iznosila 1,78 eura.

S druge strane, cijena dizela skoro da se nije mijenjala. To što je dizel manje pogođen rastom cijena, kako ističu iz ADAC-a, vjerovatno je posljedica skorog kraja sezone grijanja - tada se smanjuje potražnja za lož-uljem, koje je veoma slično dizelu.