Zamjenica premijera Emilija Redžepi danas je u saradnji sa nevladinom organizacijom "Lady" uručila priznanja najuspješnijim ženama Kosova pod nazivom "Zlatne žene Kosova – Kruna uspjeha".

Ovo priznanje dobile su 63 žene iz svih zajednica na Kosovu iz različitih oblasti rada i delovanja – nauke, kulture, medija, politike, borbe za ljudska i prava nevećinskih zajednica…

"Naša žena je jaka, hrabra, uspravna. Predstavlja stub svake naše porodice, stiže i postiže sve da ostvari tokom 24 sata – da ide na posao, da pospremi kuću, da kuva, da odgaja djecu, da vodi računa o supružniku, ali i da vodi računa o užoj i široj rodbini. Naša žena je jednostavno stub i toplina svakog našeg doma. Upravo iz svih tih razloga prošle godine smo pokrenuli pitanje zaslužnih i istaknutih žena Republike Kosovo, da se u stvari vidi ko su one, da se čuje njihov glas, ono što rade za svoje društvo, državu, firmu, svoj biznis, za obrazovanje svoje djece i svih polja delovanja, i da za to djelovanje dobiju satisfakciju na ovakvim skupovima organizovanim u ime vlade“, rekla je zamjenica premijera Emilija Redžepi.

Uručivanju priznanja prisustvovao je i premijer Albin Kurti.

"Čestitam vam na vašoj nepokolebljivoj posvećenosti i dostignućima u različitim oblastima. Nastavimo da podržavamo jedni druge, jer zajedno ćemo stvoriti pravedniju budućnost za sve. Vaše historije će nas i dalje inspirisati, za nove visine na putu jednakosti i napretka“, rekao je Kurti.

Jedna od dobitnica priznanja za najsupješniju ženu na Kosovu je i Milica Stojanović Kostić iz Gračanice, urednica i osnivačica portala "Ženski info".

"Ono što znači u ovom trenutku jeste da vas neko prepoznaje kao nekog ko pravi razliku, odnosno stvara promene u društvu u kome se nalazite. Na Kosovu je veliki problem da prvo osnaže žene da govore o svojim problemima, vrlo je veliki problem da pokidamo te lance patrijarhata koji su stalno iza nas i koje ne možemo da skinemo sa sebe. Ono što mene strašno nervira je što lokalna samouprava u kojoj ja delujem ne prepoznaje ono što ja radim, odnosno ne samo ja, nego veliki broj aktivistkinja za ženska prava“, rekla je Milica Stojanovič Kostić.

Među 63 žene koje su dobile priznanje je i šefica Jedinice za borbu protiv nasilja u porodici u Policiji Kosova Tahire Haxholi za, kako je navedeno, predan i marljiv rad u cilju promjene kulture tolerancije slučajeva nasilja u porodici.

"Ovo priznanje za mene znači mnogo u mojoj kontinuiranoj posvećenosti i obezbjeđivanju sigurnosti za sve građane Republike Kosovo, sa posebnim naglaskom na posvećenost zaštiti, slobodi i prava žena, kao i osnaživanju žena, ali i drugih građana koji trpe nasilje. Želim da budem primer i da podstičem druge žene da rade na svom profesionalnom razvoju“, rekla je Tahire Haxholi.

Svečanoj dodjeli nagrada prisustvali su brojni predstavnici domaćih i međunarodnih organizacija, ambasada i lokalnih samouprava.