Uvredljivo za građane

Profesor Ustavnog prava na Univerzitetu u Prištini Mazllum Baraliu izjavio je da je Kosovo izgubilo energiju i da nije imalo nikakve koristi od dijaloga sa Srbijom, prenosi Koha.

„Naše vlade, čak i ova koja je u funkciji, pružaju otpor, ali na kraju odustaju, bez ikakve nagrade. Nalazimo se u situaciji da dijalog, ovakav kakav jeste nije dobar, i ne treba da se nastavlja. Kosovo je izgubilo energiju, a mi nismo ništa dobili“, rekao je Baraliu.

On je dodao da je Kosovo uradilo sve što je tražila međunarodna zajednica, čiji su zahtjevi, prema njegovim riječima, isti kao i zahtjevi Srbije, a da ništa nije dobilo zauzvrat, smatrajući da je to uvredljivo za građane Kosova.

„Raditi sve što međunarodna zajednica i Srbija zahtjevaju, i ne dobiti ništa kao kontranagradu za ovako konstruktivnu akciju u sprovođenju zapadnoevropske politike, to je nešto, ne samo nedosljedno, već i uvredljivo za građane", izrazio je on.

Zabrinjavajuće je i žalosno ćutanje institucija i opozicije o nacrtu statuta ZSO, smatra stručnjak za pravna pitanja.

„Ćutanje opozicionih partija, ćutanje Vlade, ćutanje javnog mnjenja, medija, u cjelini me rastužuje i zabrinjava. Ovakvo ćutanje mnogo govori, negde spolja ili iznutra, pripremljeno je tlo da oko toga nema komešanja, i javne i političke debate“, naglasio je on.

Baraliu je ocjenio da je pristup Evropske unije u odnosu na probleme Balkana, posebno po pitanju Kosova i Srbije u dijalogu, neozbiljan.
 
Izvor: Kosovo Online/Koha ditore