Izneli 14 zahtjeva

Različite jedinice Policije Kosova, uključujući specijalne istražne jedinice različitih odjeljenja, okupile su se na trgu Skenderber da bi protestvovali zbog svojih zahtjeva o isplati dodataka na platu.

Ovo je drugi protest u kom se od Vlade Kosova zahtjeva ispunjenje nadoknada zbog opasnosti na radu i drugih dodataka.

Šef Sindikata Policije Kosova Imer Zeqiri pokazao je novinarima 14 zahtjeva policije za koje je rekao da su prioritet i da žele da budu riješeni u najoptimalnijem roku.

„Danas smo tu da prenesemo, podržimo i javno iznesemo legitimne zahtjeve svih pripadnika policije, kako prisutnih, tako i onih koji obavljaju službenu dužnost. Do sada smo se obraćali pismenim zahtjevima, imali smo sastanke sa vladinim zvaničnicima, imali smo usmene zahtjeve, poslali smo Skupštini peticiju sa pritužbama pripadnika Policije Kosova sa oko 5.700 potpisa i još nismo dobili odgovor“, rekao je on.

Zeqiri je dodao da je Policija Kosova bila i posvećena u zaštiti javnog reda i mira, zaštiti integriteta i teritorije Kosova na osnovu zakona i Ustava Kosova.

Zahtjevi koje su danas izneli su, kako kaže, prioritetni i potrebno ih je tretirati u najoptimalnijem vremenskom okviru.

Neki od zahtjeva koje su naveli odnose se na poboljšanje uslova rada uopšte kao što su: odjeća, radni alati, logistički alati, policijski objekti s obzirom na to da pojedini policijski objekti i vozila i druga neophodna oprema ne ispunjavaju minimalne uslove za rad, a traže i da naknade za opasnost na radu budu od 25 do 50 odsto od osnovne plate i da se formira komisija koja će izvršiti ponovnu procenu nivo i kategorizacija naknada za rizik.

Zahtjevaju i Zakon o penzionisanju sa 55 godina, godišnji bonus u vrijednosti plate za sve one koji su na kraju godine pokazali dobar učinak, kao i fond za invalidnost onih službenika koji su zadobili povrede na poslu.

Specijalne interventne jedinice Policije Kosova su 15. novembra imale sastanak sa premijerom Albinom Kurtijem. Na ovom sastanku nije bilo dogovora, ali je narednog dana Vlada Kosova odobrila nadoknade za izloženost opasnosti pripadnika policije.

"Dodaci za elitne jedinice, za jedinice za specijalne intervencije, za jedinice za brze intervencije i za jedinicu bliske zaštite su od 150 eura uz osnovnu platu", rekao je nakon toga Kurti.

Izvor: Kosovo Online