Jasni i legitimni

Predsjednik skupštinskog Odbora za privredu, industriju, preduzetništvo i trgovinu Ferat Shala izjavio je za RTK da su zahtjevi rudara "Trepče jug" jasni i legitimni i da ih treba ispuniti.

"Podržavamo zahtjeve rudara, jer su to prirodni, izvodljivi zahtjevi;  sindikalni i društveni, zahtjevi koji ni pod kojim uslovima ne štete budžetu ili institucijama zemlje", rekao je Shala i dodao da je predloženo da se i na plenarnoj sjednici parlamenta razgovara o situaciji u "Trepči jug".

On je ocjenio da vlast ne mari za štrajkače, budući da je preduzeće blokirano već osam dana, dodajući da štrajkuje 700 rudara, a ne, kako je do sada rečeno, njih 200, jer, kako je pojasnio i ostatak preduzeća je van funkcije.

Prema njegovim riječima, štrajku su se pridružili i rudari rudnika u Kišnici i Novom Brdu.

"Nema veće sabotaže od pretnji radnicima, od kršenja zakona o štrajku. Nema veće sabotaže od otpuštanja štrajkača, što su pitanja su regulisana međunarodnim konvencijama. Nema veće sabotaže od odlaganja plata. Niti od trogodišnjeg mandata v.d. direktora. Nema veće sabotaže nego štrajkovati osam dana i ne kontaktirati ih na institucionalni način", rekao je Shala.

Izvor: Kosovo Online/RTK1