Intenzivna istraga

Očekuje da će pravosudne institucije Kosova u prva tri mjeseca 2024. godine podignuti optužnicu protiv bivšeg potpredsjednika Srpske liste Milana Radoičića, osumnjičenog za organizovanje oružanog napada u Banjskoj.

Izvori RSE-a iz pravosudnog sistema na Kosovu navode da se vodi intenzivna istraga u ovom slučaju, te da će tokom naredne godine biti podignute i optužnice za osobe koja su učestvovale u napadu.

Stručnjaci u oblasti pravosuđa pak ukazuju da je slučaj Banjska jedan od složenijih u kosovskom pravosudnom sistemu i dodaju da je potrebno vreme kako bi se on istražio.

Naoružana grupa Srba je 24. septembra u Banjskoj na severu Kosova napala policiju Kosova i tom prilikom ubila narednika Afrima Bunjakua. Potom su u razmeni vatre između policije i oružane grupe ubijena i trojica napadača srpske nacionalnosti.

Policija Kosova je u narednim danima na severu pronašla i zaplenila veliki arsenal oružja.

Milan Radoičić je preuzeo odgovornost za napad u Banjskoj uz navode da je "lično" organizovao napad i sve logističke pripreme, te da o tim planovima nikoga nije obavestio.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) je ranije rekao da je cilj napada u Banjskoj bio da Srbija pripoji sever Kosova, što je zvanični Beograd negirao.

Da li se kasni sa podizanjem optužnice?

Dva meseca nakon napada u Banjskoj, bivši glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Mitrovici, Šućri Sulja (Shyqyri Syla), ocenjuje da Specijalno tužilaštvo Kosova ne kasni s podizanjem optužnice jer je, kako napominje, taj slučaj "veoma komplikovan".

"Ovaj slučaj zahteva puno dokaza, koji se moraju analizirati kao formalni i materijalni dokazi, veliki broj svedoka i smatram da nema zastoja. Postoje i različite ekspertize koje treba uraditi. Mislim da je to u skladu sa normalnom i realnom procedurom", kaže Sulja.

On navodi da dokaze pred sudom treba predstaviti na dostojan način, te veruje da će brza saradnja policije i tužilaštva dati pozitivne rezultate.

"Posebno znači momentalno određivanje tužioca, jer ćemo imati profesionalnu optužnicu, optužnicu zasnovanu na dokazima, kojoj niko, pa ni Radoičić, neće moći da se suprotstavi", navodi Sulja.

On ocenjuje i da može doći do eventualnog odlaganja podizanja optužnice jer se istraga mora proširiti kako bi se dokazala i umešanost države Srbije.

"Ovde se ne radi samo o klasičnom terorističkom aktu, jer je sa ovim terorističkim aktom povezano i nekoliko drugih radnji, kao što je snabdevanje oružjem, podstrekivanje, podržavanje i planiranje terorizma. Sve ovo predstavlja problem tužiocu da prikupi činjenice za utvrđivanje svih radnji tog krivičnog dela", rekao je on.

Sličan stav iznosi i bivši tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova Sulj Hodža (Sylë Hoxha).

"Potrebno je mnogo rada, pravno-međunarodna saradnja, ali i ovde na Kosovu. Bilo je tu nekoliko ljudi, bio je to veliki prostor na kome su delovali i zato je potrebno vreme. Potrebni su i drugi ubedljivi dokazi, dokazi na kojima treba da se zasniva optužnica", kaže Hodža.

Prema izvorima RSE-a u policiji, do sada je identifikovano 38 osoba koje su bile deo oružane grupe koja je izvršila napad u Banjskoj, ali se traži hapšenje 31 osobe.

U pritvoru se već nalazi nekoliko osoba, s kojima u vezi se istražuju dokazi.

"Verujem da ima dovoljno dokaza da se podigne jaka i neosporiva optužnica", kaže bivši tužilac Hodža.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja je u ranijem intervjuu za RSE rekao da će Ministarstvo unutrašnjih poslova tražiti izručenje Radoičića iz Srbije, kao i "svih onih koji su bili uključeni u planiranje i realizaciju terorističke akcije" u Banjskoj. Svečlja je tada rekao i da je istraga pokazala da je u napadu na Banjsku učestvovalo više od 80 ljudi.

RSE je sredinom novembra izvestio da Kosovo traži pomoć zemalja u regionu oko istrage napada u Banjskoj.

Međunarodna policijska organizacija (Interpol) raspisala je poternicu za Milanom Radoičićem zbog dešavanja u Banjskoj. To je 7. decembra za RSE potvrdio ministar u Vladi Kosova Nenad Rašić.

Kako je objasnio, poternica raspisana na osnovu zahteva Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova, posredstvom UNMIK-a (Misije privremene uprave Ujedinjenih nacija na Kosovu) jer Kosovo nije član Interpola.

S druge strane, Interpol nije konkretno odgovorio na upit RSE-a da li je raspisana poternica za Radoičićem, ali je napomenuo da ta organizacija raspisuje takozvane crvene poternice za nekom osobom, a ne nalog za hapšenje.

Inače, zvanični Beograd za sada nije reagovao na vest da je za Milanom Radoičićem raspisana Interpolova poternica zbog napada oružane grupe na policiju Kosova u Banjskoj.

Gde se nalazi Radoičić?

Nije poznato gde se Radoičić trenutno nalazi, mada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon napada izjavio da je on na "teritoriji centralne Srbije".

Radoičića je policija Srbije privela 3. oktobra u Beogradu zbog optužbi "udruživanje radi vršenja krivičnih dela, nedozvoljene proizvodnje, držanje, nošenje i promet vatrenog oružja i eksplozivnih materija i teških dela protiv opšte sigurnosti".

Ipak, pušten je dan kasnije uz meru da ne napušta Srbiju, te mu je zabranjen odlazak na Kosovo.

Ko je Milan Radoičić?

Radoičić je iz Peći, grada na Kosovu.

Bio je potpredsednik Srpske liste, najveće stranke kosovskih Srba koja ima podršku Beograda.

Nakon napada u Banjskoj podneo je ostavku u Srpskoj listi.

Kosovske vlasti ga dovode i u vezu sa ubistvom srpskog opozicionog političara Olivera Ivanovića, kao i sa zastrašivanjem svedoka u slučaju "Brezovica" koji se tiče nelegalne gradnje.

Takođe se od 2021. godine nalazi na crnoj listi SAD zbog korupcije i međunarodnog organizovanog kriminala.