Licemerje predsjednice Osmani

„Uskoro ću i opozicione stranke pozvati na sastanak da čujem kakve su njihove ocjene [o nacrtu statuta Zajednice]“.

Riječ je o izjavi predsjednice Vjose Osmani, datoj 6. decembra 2023. godine, koja pokazuje da je ona potpuno transformirana, piše Demokracia.com.

Odjednom, političar jezika punog žuči i prijetnji opoziciji, želi da čuje opozicione stranke šta imaju da kažu o nacrtu statuta Zajednice ili Zajednice opština sa srpskom većinom, koji je premijer Albin Kurti prihvatio 21. oktobar 2023.

Dovoljno je da se osvrnemo unazad, sredinom oktobra, kada je opozicija morala da kaže „nešto“ i o slučaju nedekreta predsjednice Osmani o glavnom državnom tužiocu, ali šef države nije pokazao istu spremnost da ih sasluša.

Naprotiv, Predsjedništvo je uputilo prijetnje opozicionim poslanicima, od kojih su neki upozoravali da se mogu obratiti Ustavnom sudu zbog neodluke o dekretu glavnog tužioca od strane Osmenijeve.

"Ako iz političkih razloga izaberu takav put [slanje Ustavnom sudu], onda je za mene ovo samo politička bitka, a ne pravna, i svako ko želi političku bitku sa mnom, imaće političku bitku", Osmani je pretila 17. oktobra 2023. godine.

Takvom prijetnjom predsednica Osmani je djelovao suprotno Ustavu Kosova, miješajući se direktno i javno u rad poslanika Skupštine Kosova, koji prema članu 70. Ustava „ne podležu nikakvom obavezujućem mandatu“.

Međutim, Osmani je spasila njena bivša stranka, LDK, a da je nije poslala Ustavnom sudu, koji nije dao potpise svojih poslanika, što je onemogućilo da se slučaj pošalje ovom sudu.

Međutim, to nije bilo nimalo problematično, jer Osmani nikada nije bila zabrinuta da li će uspjeti da predstavlja jedinstvo naroda i dragovoljno je postala politička stranka, stala na stranu premijera Kurtija i njegove stranke Vetëvendosje (Samoopredjeljenje).

Premijer Kurti je započeo proces osnivanja Zajednice ili Zajednice opština sa srpskom većinom, prema članu 7. Kurti je 21. oktobra 2023. godine prihvatio i nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, koji je uručen njemu od strane pet emisara koji predstavljaju SAD, EU, Njemačku, Francusku i Italiju, a 26. oktobra 2023. izrazio je spremnost evropskim liderima (Scholz, Macron, Meloni, Michel, Borrell) da potpiše isti.

Izvor: Demokracia.com/info-ks.net