Kosovo na samom dnu

Nakon objavljivanja rezultata PISA testa prema kojima se Kosovo nalazi pri samom dnu liste međunarodne studije obrazovanja, opozicija ocjenjuje da je zvanično potvrđeno da nepismena vlada nije uspjela da reformiše obrazovni sistem na Kosovu i zatražila od ministarke Arberie Nagavci da podnese ostavku, piše Front onlajn.

Poslanica PDK Eliza Hoxha je na konferenciji za medije rekla da se pod vladom Albina Kurtija u posljednje tri godine kriza u obrazovanju samo produbila.

„Ne možemo očekivati poboljšanje kvaliteta obrazovanja, kada je Kurtijeva vlada svojim djelovanjem dovela u pitanje kredibilitet skoro svakog nastavnika na Kosovu. Nije pružio podršku u razvoju novih vještina i sposobnosti, kako je obećao, a koje su našoj djeci toliko potrebne. Ono čemu danas svjedočimo je da su učenici opterećeni knjigama i kvantitativnim informacijama, ali ne i kvalitativnim razvojem i pripremom. I to se pripisuje ovoj Vladi koja je preuzela vlast pozivajući se na reformu obrazovanja“, rekla je ona.

Hoxha je naglasila da Ministarstvo prosvete ne samo da nije napravilo reforme u obrazovnom sistemu, već ih je i sprečilo.

“Ulazimo u posljednju godinu ove Vlade koja je obećala 160 vrtića a čija izgradnja nije ni počela. Nije bilo reforme u osnovnom obrazovanju. Štaviše, umjesto reformi, izabrao je borbu protiv nastavnika s jedne strane, a ove godine nije ispunio ni ustavnu i zakonsku obavezu da obezbjedi besplatne knjige za kosovske učenike”, dodala je ona.

Član rukovodstva PDK Muzafer Shala kaže da nakon uznemirujućih rezultata PISA testa ministarka obrazovanja treba da podnese ostavku.

„Vlada Kosova mora hitno dati prioritet rješavanju problema u obrazovanju“, rekao je Shala.

Jehona Lushaku-Sadriu iz Demokratskog saveza Kosova je na konferenciji za novinare rekla da su rezultati PISA testa zabrinjavajući i da vlada snosi odgovornost i optužila je i Ministarstvo obrazovanja za način na koji je koorganizovao PISA testiranje učenika.

„Rezultati su veoma uznemirujući i zabrinjavajući. Ovdje vidimo neuspjeh u načinu na koji je Ministarstvo pomoglo i zajednički organizovalo PISA test što predstavlja i njihov neuspjeh”, kaže ona.

Ona je rekla da je ranije, zbog loših rezultata na PISA testu, stranka koja je sada na vlasti tražila vanredne sjednice.

„Moramo da vidimo šta Ministarstvo radi danas. Obrazovanje nije prioritet ove Vlade. Samoopredjeljenje je nekada zbog ovakvih situacija tražilo održavanje vanrednih a sada, isti ti ne pokazuju ni minimalnu brigu o obrazovanju. Vidjeli ste da je u posljednje dvije godine obrazovanje na Kosovu dramatično. Mandat ministarke Nagavci je počeo kršenjem Ustava i mi tada smo tražili njenu smjenu”, dodaje ona.

Lushaku je rekla da nedostaju osnovni uslovi za učenike u školama na Kosovu iako postoji suficit u budžetu.

“Zamislite da stotine miliona ostane višak a naše škole nemaju uslove za rad i učenje kakve bi trebalo da imaju. Nema laboratorija, nema materijala za praksu. Učenici savladaju teoriju ali bez prakse. To dosta govori da ova vlast ne daje prioritet obrazovanju i da ne shvata ozbiljno kvalitet obrazovanja”, ističe ona.

Izvor: Kosovo Online/Frontonline