Produbljivanje rana

Poslanica iz redova partije "Guxo" Jeta Statovci izjavila je da je nasilje u porodici, posebno nad ženama, postalo sve uznemirujuće.

Putem objave na Facebooku navela je da je Kosovo pretrpelo ozbiljne rane i da ne može dozvoliti da se te rane produbljuju, naročito sada kada treba pokazati energiju kao nova država.

"Slučajevi različite prirode i starosti, ali sa jednom zajedničkom crtom: nasilje u porodici, pri čemu je žrtva uglavnom žena. Ovaj fenomen postaje sve više uznemirujući upravo zato što postaje fenomen. Živimo u vremenu slobode i u našim demokratskim državama, ali ne možemo pronaći način da oslobodimo svoje umove od maskulinističkih, patrijarhalnih tendencija. Dakle, ne možemo otvoriti svoj um kako bismo postali društvo koje vjeruje u osnovna ljudska prava i slobode. Velika šteta naneta decenijama našem obrazovnom sistemu čini se da je ostavila duboke tragove u znanju i društvenoj svijesti", napisala je Statovci.

Prema njenim riječima, potreban je rad i posvećenost svih resursa kako bi se prevazišao ovaj "socijalni propust".

"Uvjerena sam da će naša tradicija kao drevnog naroda, naše iskreno i hrabro zalaganje, uspjeti identifikovati, a zatim se suprotstaviti rodno zasnovanom nasilju. Kosovo je pretrpjelo ozbiljne rane i ne možemo dozvoliti da se te rane produbljuju, posebno sada kada moramo pokazati svoju energiju kao nova država", dodala je.