Poslanik PDK-a

Poslanik Demokratske partije Kosova Ardian Kastrati izjavio je da ova partija neće glasati za međunarodne sporazume dok premijer Albin Kurti ne raspiše izbore, prenosi Gazeta blic.

Kastrati ističe da je ovo prva Vlada u savremenoj istoriji koja je Kosovo stavila pod sankcije, te da čak i ako opozicija bude glasala za sporazume, vlada to neće znati da iskoristi.

„Tako da je naša odluka da ne glasamo za međunarodne sporazume vezana za nesposobnost Vlade koja je zemlju dovela u veliku ekonomsku stagnaciju gde ukupan iznos ovih međunarodnih sporazuma i sankcija za Kosovo iznosi 500 miliona eura“, rekao je Kastrati.

On je takođe istakao da je dijalog za vreme Kurtijeve vlasti od mogućnosti međusobnog priznanja sveden na razgovore o bezbjednosnim pitanjima.

„Nažalost, od Kurtovog dolaska na vlast, Kosovo se transformisalo u zemlju koja sada proizvodi krizu, a ranije je bila prilično faktor stabilnosti. Videli ste juče da su ministri spoljnih poslova NATO-a razgovarali o povećanju broja KFOR-a, što je pokazatelj da je situacija krhka. Sada smo pred potčinjenim činom gdje je bezbjednosna situacija veoma krhka kako zbog bahatosti, tako i zbog nesposobnosti ove vlade da se izbori sa pitanjem sjevera“, istakao je Kastrati.

Kastrati je rekao da Kurti, kako je našao način da sankcioniše Kosovo, treba da nađe i način da sankcije ukine.

„Sankcije se ne ukidaju jer je Kurti, iz nepoznatih razloga, prihvatio sporazum u Briselu, odnosno implementaciju u Ohridu, u kojem je, pored člana 10, gdje je dužan da potpiše sve sporazume u prošlosti, takođe dodat član 7, za nešto što mi ne znamo, a što je autonomija za Srbe. Sada je ovo međunarodna obaveza“, rekao je Kastrati.
 
Izvor: Kosovo Online/Gazetablic