Poslanik PDK

Poslanik Demokratske partije Kosova Ardian Kastrati ocjenio je da kaznene mjere EU prema Kosovu nisu u vezi sa izborima ili gradonačelnicima na sjeveru, već da su posljedica lošeg odnosa premijera Albina Kurtija prema zapadnim saveznicima. Kako kaže sankcije će biti ukinute kada Kurti ne bude više na vlasti.

Kastrati smatra da je Kurti premijer sa anztizapadnim pristupom što umnogome nanaosi štetu Kosovu i građanima.

"Ne vjerujem da je pitanje mjera vezano za beskorisne procese koji troše vrijeme i budžet Kosova,  čiji se rezultati unapred znaju. Mjere su vezane za Kurtijevo ponašanje u odnosu na EU i saveznike kao što su SAD", istakao je Kastrati za Gazetu Blic.

Navodi da je Kurti oduvijek bio protiv odluka Zapada ma koliko su one bile važne za Kosovo.

"Problem je Kurtov pristup Zapadu. Kurti ima antizapadni pristup i to je više puta dokazao, čak i od početka svoje političke karijere, 1999. godine bio je protiv Rambujea koji je proizveo Nato bombardovanje Srbije, protiv Ahtisaarijevog plana koji je doneo nezavisnost", naveo je on.

Ukazao je da svoj antizapadni pristup Kurti dokazuje i delovanjem u Albaniji podrškom koaliciji VMRO-DPMNE, koje podržava Rusija.

"U posljednje vrijeme, uprkos podršci albanskog kandidata, on ponavlja ovaj pristup u Sjevernoj Makedoniji svrstavajući se sa nacionalistima VMRO-DPMNE koje podržava Rusija i koji imaju antizapadnu agendu. Na primjer, ako u Makedoniji poslije izbora dođe do tenzija, odbijanja rezultata, pa čak i sukoba, što Rusija želi, onda će Zapad nužno učiniti Kosovo odgovornim jer se njegov premijer miješao u tamošnje izborne kampanje", ocjenio je Kastrati.

Kastrati kaže da Kurtijev pristup košta Kosovo, dodajući da će kaznene mjere EU protiv Kosova biti ukinute tek kada dođe do smjene vlasti.

"Naša nesreća je što Kurti vodi ovaj antizapadni rat u ime Kosova. Dakle, Kosovo ima ozbiljne posljedice izolacije i sankcija zbog Kurtijevog djelovanja. Kaznene mjere iz EU se ukidaju tek kada premijer Kurti ode sa vlasti. U suprotnom, ovo će nastaviti da proizvodi vještačke krize za pokrivanje nerada vlade, stvarajući tako neprijateljske odnose sa EU i SAD", zaključio je Kastrati.

Izvor: Kosovo online/Gazeta Blic