Politički analitičar

Sociolog i politički analitičar sa Kosova Artan Muhaxhiri istakao je da su “ograničeni napredak” riječi koje se najviše pominju u Izvještaju Evropske komisije o Kosovu, i da on predstavlja vrstu opomjene za Vladu Kosova. Smatra da je dijalog sa Srbijom osnova za napredak Kosova ka EU.

„Izvještaji Evropske Komisije pokazuju dva elementa. Prvi, da su sasvim realistični, zasnovani na objektivnošću i veoma je teško opovrgnuti ih. Zatim, oni pokazuju indikatore za evropsku orijentaciju zemalja naseg regiona, uslove koje bi trebalo da ispune, standarde, kriterijume i korekcije, kako bi napredovali na njihovom evropskom putu. Ovaj izvještaj je dobar i zato što reflektuje situaciju i to bi trebalo da bude dodatna motivacija i za Vladu da radi još više. Fraza koja se najviše ponavlja je “ograničeni napredak” i to je realnost. I iako je Kurtijeva partija imala veliku prednost poslije izbora, u kontekstu parlamentarne većine, sastava vlade, i predsjedništva, nije postugnut neki izvanredan napredak. Ali u mnogim oblastima se mogu uočiti određeni pomaci. Ovaj izvještaj je dobrodošla opomena za premijera Kurtija da radi još bolje i dinamičnije u narednom mandatu", naveo je Muhaxhiri za Kosovo onlajn.

Kako je naveo, bez postizanja sporazuma sa Srbijom neće biti ni suštinskog napretka, pa je zbog toga od velikog značaja da međunarodna zajednica motiviše strane vrlo dobro poznatom metodom - „štapom i šargarepom“.

„Efikasni dijalog između Kosova i Srbije je osnova evropskog napretka i glavni uslov i preduslov da se ide napred zato što bez postizanja sporazuma između Srbije i Kosova neće biti kvalitativnog napretka ni u regionu, jer su i Kosovo i Srbija politički i emocionalno povezane sa susednim zemljama: Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom. Efekat sporazuma između Kosova i Srbije bi bio veoma uticajan u geopolitickom smislu, i zato je značajno insistiranje međunarodne zajednice - “štap i šargarepa”, da na taj način motiviše vlade i na Kosovu i u Srbiji da se angažuju što konkretnije. Svako usporavanje napretka na putu biće veoma štetno za Kosovo, Srbiju, kao i za ceo region", dodao je Muhaxhiri.

Na pitanje da li kosovski političari sa razlogom pokazuju nezadovoljstvo zbog toga što je Bosna i Hercegovina dobila zeleno svijetlo da otpočne pregovore za članstvo u EU, dok Kosovo još uvijek nije ni započelo pregovore za dobijanje statusa kandidata, Muhaxhiri kaže da je situacija između Kosova i Bosne i Hercegovine sasvim drugačija.

„Kosovo i Bosna i Hercegovina ne mogu da se uporede. Bosna i Hercegovina je napredovala na evropskom putu, Kosovo ima problem sa pet zemalja iz EU koje ga još nisu priznale. Bosna i Hercegovina je član Ujedinjenih Nacija, a Kosovo nije, i tako dalje. Zato smatram da nije realno da će Kosovo tom komparativnom dinamikom napredovati, nego je potrebno da maksimalno bude angažovano u dijalogu. Dobit iz dijaloga treba da se ostvari na takav način da, nakon njegovog završetka, i Srbija i Kosovo imaju evropsku integracijsku agendu kao njihovu osnovnu orijentaciju, jer bez toga neće biti ni uspostvaljena politička normalizacija našeg regiona", naveo je Muhaxhiri.

Sagovornik portala smatra da nije realno očekivati da Kosovo može da dobije status kandidata u EU sve dok pet zemalja članica Unije ne priznaju nezavisnost Kosova, kao i da je svaki napredak ka EU povezan sa procesom dijaloga.

"Mislim da izjava zamjenika premijera Besnika Bislimija nije realna, zato što znamo koliko sporo idu stvari u procesu evropskih integracija. Ideja je da Kosovo mora ispuniti i mnoge druge zadatke, da efikasno završi dialog, jer bez završetka dijaloga nema daljih konkretnih diskusija po ovom pitanju. Dijalog je alfa i omega svakog napretka. Političari mogu davati pompezne i pretenciozne izjave u vezi sa evropskom budućnošću, ali u realnosti sve je povezano sa dijalogom. Nista veliko na evropskom putu Kosova, ali isto tako i Srbije, neće biti moguće bez ovog procesa. Što prije se završi dijalog kao jako važna istorijska etapa, utoliko će evropska budućnost dveju zemalja biti realnija", zaključio je Muhaxhiri.

Izvor: Kosovo Online