Specijalni sud

Specijalizovano vijeće Kosova odlučilo je da djelimično obustavi posete i komunikaciju Hashima Thaçija, Kadrija Veselija i Rexhepa Selimija, a advokati akreditovani pri Specijalnom sudu ocjenjuju da se odluke Specijalnog suda mogu uzeti kao otežavajuća okolnost u postupku i može biti osnov za novi krivični postupak, prenosi RTV 21.

Advokat akreditovan pri Specijalnom sudu Taulant Hoxhaj ističe mogućnost pokretanja novog postupka za krivično djelo protiv sprovođenja pravde.

"To je privremena mjera do druge odluke suda. Ako je pak konačna odluka suda bude da su postojale okolnosti koje ne idu u korist optuženih, to se onda može uzeti kao otežavajuća okolnost ili može biti osnov za novi krivični postupak, krivično djelo protiv sprovođenja pravde. Vjerujem da će odbrana adekvatno odgovoriti i suprotstaviti se njihovim tvrdnjama. Sve dok ne budemo imali stav odbrane, teško je reći da li je tužilaštvo u pravu ili ne“, rekao je Hoxhaj.

Direktor Fonda za humanitarno pravo Bekim Blakaj, posmatrač sudskog procesa bivših čelnika OVK, međutim, ne očekuje da će tvrdnje Specijalnog tužilaštva uticati na sudski proces Thaçija, Veselijaa i Selimija.

"Sudsko vijeće može da ima takve restriktivne mjere na neodređeno vrijeme... Uopšte ne vjerujem da je ono što tvrdi tužilaštvo, tj. da su podaci izvučeni o identitetu okrivljenih o iskazima okrivljenih koji su ranije dati, da će uticati na tok procesa. Ne vjerujem da će to imati suštinski uticaj na sudski proces“, rekao je Blakaj.

Odluka Specijalnog suda da liderima OVK Hašima Tačija, Kadrija Veselija i Redžepa Selima obustavi posete i komunikacije, izazvala je talas reakcija.

Potpredsjednica PDK Vlora Çitaku navela je da je su osnivači republike dvije godine u zatvoru bez suđenja.

"Ovim tempom ostaće u pritvoru još 10 godina. Poštujem zakon, ali ovo nije pravda", navela je ona.

Savjet za zaštitu ljudskih prava i sloboda ocjenjuje da su takve mere za bivše vođe OVK oštre.

"Ove mjere su ekstremne mjere, posebno za zatvorenike koji su tamo proveli tri godine. Ovo je ozbiljno sa stanovišta ljudskih prava, potpuno neprihvatljivo, jer otežava situaciju koja je već teška, utiče i na kvalitet pripreme odbrane, utiče i na članove porodice jer je u takvim okolnostima problem posjeta, to je situacija stresa i pritiska koji pogađaju sve strane", navode.

Optužnica protiv Hashima Thaçija, Kadrija Veselija, Rexhepa Seljimija i Jakupa Krasniqija potvrđena je 26. oktobra 2020. godine.

Premijer Albin Kurti rekao je da je odluka Specijalizovanih vijeća Kosova negativna, ali prema njegovim riječima, kosovske institucije imaju ograničene mogućnosti da utiču na ovaj sud.

Odluka suda je usljedila nakon zahteva Specijalnog tužilaštva da se za trojicu uhapšenih obustave sve posjete i komunikacije sa ugroženim licima.

Thaçi, Veseli i Selimi će moći da komuniciraju samo sa advokatima i bliskim članovima njihovih porodica, ali samo uz prethodni zahtjev, pod uslovom da se sva komunikacija prati.

Specijalno tužilaštvo tvrdi da su ovi optuženi otkrili identitet zaštićenih svjedoka i podjelili povjerljivi sadržaj iskaza licima koja su ih posjetila u Pritvorskom centru.

Izvor: Kosovo Online/ RTV21