Član rukovodstva LDK

Član rukovodstva Demokratskog saveza Kosova Kujtim Shala izjavio je da je premijer Albin Kurti postignutim sporazumom i nacrtom statuta ZSO koji je, kako tvrdi, prihvatio, dao autonomiju Srbima, prenosi Gazeta blic.

Shala ističe da je prema članu sedam Briselskog sporazuma i Ohridskom aneksu ZSO autonomna, da je treći nivo vlasti i da je to ono što je prihvatio Kurti.

„Mi se više ne bavimo debatom dijaloga kada je u pitanju Asocijacija, za koju je EU garantovala da neće imati izvršna ovlašćenja, tako da neće biti vlast, već se sada bavimo pregovaramo oko Nacrta statuta. Glavni dokument dokazuje da se radi o stepenu samouprave ili, drugim riječima, autonomiji. Ne radi se o organizaciji zasnovanoj na dobrovoljnom udruživanju, već o trećoj vlasti koju projektuje član sedam Briselskog sporazuma i Ohridskog aneksa. Dakle, dijalog nije bio usredsređen na uspostavljanje vlasti Srba na Kosovu, niti vlasti Srbije na Kosovu, što je strukturisano nacrtom statuta Asocijacije koji su podneli emisari i koji su premijer i Vlada prihvatili“, izjavio Shala u emisiji "Blic intervju".

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic