Bivši premijer Kosova

Bivši premijer Kosova Agim Çeku u emisiji RTK Prime govoreći o odnosima Rusije i Srbije kazao je da Rusija postavlja konkretne zadatke Srbima. Prema njegovim riječima, Rusija je uspostavila misiju i narativ da bi današnja generacija političara u Srbiji trebalo da izgradi "srpski svet" i da ujedini sve zemlje u kojima žive Srbi, uključujući Kosovo i Crnu Goru.

"Nije riječ samo o naređenju, već o postavljanju konkretnih zadataka. Rusija je veoma prisutna u Srbiji, Rusija ne napušta Srbiju. Izgradili su narativ, misiju, da ova sadašnja generacija političara treba da gradi srpski svijet, da ujedini sve zemlje u kojima ima Srba, uključujući Kosovo i Crnu Goru“, rekao je on.

Agim Çeku je dodao da posjeta šefa NATO-a Jensa Stoltenberga pokazuje ozbiljnost situacije na Balkanu.

On ističe da je srpska vojska doživela poraz u svim ratovima, da su demoralisane, te da posjeduju kadrove, posebno stare oficire bivše Jugoslavije, koji su bili dio neuspjeha na Balkanu.

Çeku je govorio i o nedavnim sastancima Srba u Raškoj, temi koju je takođe pominjao premijer Kosova, Albin Kurti.

Çeku je izjavio da je Srbija bila umješana u teroristički napad 24. septembra, u kojem je život izgubio policijski narednik Afrim Bunjaku.

"Normalno je da je Srbija bila dio ovog napada. Iako nisu uspjeli, mi smo izašli kao pobjednici. Naravno, nastoje koordinisati svoje aktivnosti kako bi se što bolje pripremili i pronašli najpovoljniji trenutak. Ne očekujem da će odustati. Važno je poslati poruke o našoj stalnoj spremnosti i snazi", istakao je Çeku.

Çeku je naglasio potrebu za većom prisutnošću Kosova na sjeveru, ističući da Kosovo treba biti u stanju pripravnosti.