Proces integracije

Predsjednica Komisije za evropske integracije Rezarta Krasniqi rekla je danas da je Kosovo posljednje u procesu integracije među zemljama koje pretenduju na ulazak u EU, ocjenjujući da je veoma teško razumeti zašto Bosna i Hercegovina zaslužuje status zemlje kandidata, ali ne i Kosovo, prenosi Gazeta ekspres.

"Moramo biti svijesni da naša zemlja ostaje posljednja zemlja u procesu integracije deset zemalja koje pretenduju na ulazak u EU. Evropska komisija ovog mjeseca predlaže početak pregovora sa Ukrajinom, Moldavijom i Bosnom i Hercegovinom. Komisija je takođe preporučila da se Gruziji dodjeli status zemlje kandidata. Time se distanca između Kosova i još devet zemalja samo produbljuje", ocjenjuje Krasniqi.

Ona navodi prema izvještaju Evropske komisije Kosovo spremnije da preuzme obaveze koje se tiču članstva u EU nego BiH.

"Iako smo definitivno zadovoljni preporukom da počnemo pregovore o članstvu sa Bosnom i Hercegovinom, građanima Kosova je veoma teško da shvate zašto Bosna i Hercegovina zaslužuje status zemlje kandidata ili čak otvaranje pregovora o članstvu, ali ne i naša zemlja. Prema sopstvenoj ocjeni Evropske komisije, Kosovo je spremnije da preuzme obaveze koje proističu iz članstva u EU nego Bosna i Hercegovina. U tom pravcu, godišnji izvještaj Evropske komisije dao nam je jasan vodič gdje treba da udvostručimo naše napore za unapređenje evropskih reformi", istakla je Krasniqi.

Komentarišući izvještaj Eropske komisije za Kosovo, podsjetila je da EU smatra da Kosovo nije postiglo napredak u određenim oblastima i da preporuke od prošle godine nisu ispunjene na odgovarajući način.

"U oblasti vladavine prava ostvaren je 'ograničeni napredak', dok u oblasti borbe protiv korupcije izvještaj pokazuje da 'korupcija i dalje izaziva zabrinutost'. Takođe, u okviru 31 poglavlja zakonodavstva EU ove godine, Kosovo ima evidenciju poglavlja koja su ocjenjena sa 'ograničenim napretkom'", ukazala je ona.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express