Manje od 30%

Poslanica Demokratskog saveza Kosova (LDK) Hikmete Bajrami kazala je za Gazetu Blic da je od 900 miliona eura opredjeljenih za kapitalne investicije, iz kosovskog budžeta potrošeno samo 263 miliona eura.

Bajrami kaže da vlada kosovskog premijera Aljbina Kurtija ne ostavlja nikakve tragove u vezi sa projektima.

"Govorimo na osnovu izvještaja Ministarstva finansija i drugih nadlježnih ministarstava. Upravo smo detaljno analizirali izvještaj za devet mjeseci za 2023. godinu i tamo smo vidjeli da je od oko 900 miliona eura izdvojenih ove godine, jer su neke preraspodjele izvršene u posljednja tri mjeseca, potrošeno samo 29 odsto ili 263 miliona. Situacija uopšte nije dobra, ima ministara koji još nisu počeli da realizuju nijedan projekat", kazala je Bajrami.

Dodala je da ako se pogleda Kurtijeva vlada, situacija nije nimalo zadovoljavajuća, odnosno nije viđen nijedan veliki, transformativni infrastrukturni projekat.

Prema njenim riječima, u posljednjih devet mjeseci Ministarstvo finansija je uložilo samo šest odsto kapitalnih ulaganja.

"Ministarstvo poljoprivrede je sa 14 odsto, od ukupno 16 projekata, 14 još nije počelo. Ministarstvo za infrastrukturu ima najveći budžet od 222 miliona za 2023. godinu, realizovalo je 31 odsto. Imam i nekoliko ministarskih projekata, čiji budžet znači da iz godine u godinu prenosi kapitalne investicije", kaže Bajrami.