Imamo paralelnu vlast...

Donjeta Demolli iz Socijaldemokratske partije ističe da je Kosovo sa premijerom Albinom Kurtom izgubilo u dijalogu praveći velike kompromise, dodajući da je „Kosovo preuzelo odgovornost za prihvatanje nacrta statuta Zajednice“, prenosi Koha.

„Gubimo u dijalogu i pravimo velike kompromise. Kurtijev pristup je `nadamo se da nas Srbija ne priznaje i ne prihvata sporazum`. Mi smo zakonski obavezni ako prihvatimo nešto na međunarodnom nivou da to sprovedemo, a ispostavlja se da je to za unutrašnju potrošnju, da se manipuliše javnim mnjenjem. Kurti je prihvatio nešto gore od 2013. i 2015. godine. Imamo paralelnu vlast i to će decenijama defunkcionisati državu Kosovo“, rekla je Demolli.

Demolli smatra da je nacrt ZSO koji je nedavno objavljen u medijima možda originalan, ali je veoma štetan za Kosovo.

„Ovaj nacrt Vlada nije demantovala, ovaj nacrt sugeriše da je blizu konačnog nacrta. To je problematično i voleo bih da ovaj nacrt nije istinit i da se njegova autentičnost odbacuje. Ali veliki procenat ovoga će vjerovatno biti ono o čemu se razgovara u Briselu. Čak i ako sudimo po sadržaju, imamo ozbiljnih problema”, rekla je ona

Demolli navodi da su rizici koji dolaze formiranjem ZSO veći od koristi sporazuma.

"Perspektiva u vezi sa prihvatanjem sporazuma mogla bi da se vidi kao nešto pozitivno ako bi se govorilo o priznanju od strane pet nepriznatih zemalja i članstvu u UN. Ovo obećanje uopšte nije dio dnevnog reda i defakto priznanje je novi manipulativni, propagandni termin koji vlast koristi, ali nema efekta. Kao što znamo u prošlosti, premijer Thaçi je govorio o defakto priznanju, ali pravi efekti su od dejure priznanja“, dodala je ona.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore