Funkcioner PDK

Član predsjedništva Demokratske partije Kosova Bernard Nikaj izjavio je da je dijalog postao uslov u svim kretanjima Kosova u odnosu na međunarodnu zajednicu, kao i da je potrebno da Kosovo prevaziđe tu situaciju i da ostvari "one mogućnosti koje postoje", piše Koha.

"Dijalog je postao uslov u svim kretanjima Kosova u odnosu na međunarodnu zajednicu, bilo sa EU, SAD ili NATO. Kosovo mora da prevaziđe ovu situaciju da bi ostvarilo mogućnosti koje postoje. Prilika je sada i vrijeme je da se krene u tom pravcu", rekao je Nikaj na KTV.

Prema njegovim riječima, Kosovo nije nekonstruktivna strana u dijalogu sa Srbijom.

Poručio je da Evropska unija treba da ukloni svoje sankcije i razmisli o sankcionisanju Srbije.

"Poslije događaja od 24. septembra, terorističkog napada na sjeveru, nerazumno je da EU zadrži mjere protiv Kosova i ne nameće ih Srbiji. Kosovo nije stranka koja je bila nekonstruktivna u bilo kakvom odnosu sa EU. Ponovili smo ovaj zahtjev, Lajčak je prihvatio naš zahtjev, ali on nije taj koji odlučuje o ovim mjerama. I svaki dan koji provedemo pod mjerama EU je nepravedan, Vlada treba da da prioritet razjašnjenju što je prije moguće", naglasio je on.

Prema riječima zvaničnika PDK, prvi put je izrađen nacrt statuta za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, a on će biti predložen u skladu sa ponovljenim principima.

"To je prvi put da je izrađen nacrt statuta, da se razgovara sa stranama i da postoji načelna kompatibilnost sa stranama. Sada da vidimo kuda ide proces i da sačekamo ocjenu Ustavnog suda bez prejudiciranja šta može da bude dio nacrta", dodao je.

Nikaj je za sastanak opozicionih partija sa izaslanikom EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom u utorak rekao da su zahtjevi evropskog zvaničnika konkretni.

"On želi da ima širu koordinaciju za proces dijaloga, kako bi se dijalog shvatio u mogućnosti da se ide napred. Opozicija nije uključena u proces dijaloga, nije bilo konkretnog zahtjeva od Lajčaka. Kosovo je u važnom trenutku za dijalog i članstvo u EU", rekao je član Predsjedništva PDK.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore