Degradacija...

Sekretar za međunarodne odnose Demokratske partije Kosova Bernard Nikaj rekao je na konferenciji za medije da vladu Albina Kurtija za 900 dana vlasti karakterišu samo skandali, koruptivne afere, zarobljavanje institucija, stagnacija i degradacija spoljne politike, prenosi Koha.

"Za ovih 900 dana, nažalost, Vlada se vrlo malo bavila upravljanjem, a previše se bavila napadima na ustavni poredak naše zemlje. Kao što znate, Ustavni sud je proglasio neustavnim Zakon o javnim funkcionerima, na zahtjev poslaničke grupe PDK za ocjenu ustavnosti ovog zakona. Ovom odlukom se već sedmi put zaredom, potvrđuje antiustavna aktivnost Vlade Albina Kurtija koju karakterišu afere, korupcija, zauzimanje institucija, stagnacija i degradacija spoljne politike", rekao je Nikaj.

Prema njegovim riječima umjesto razmišljanja i preuzimanja odgovornosti za ova kontinuirana kršenja Ustava i zakona Kosova, premijer samo brani svoje nezakonite radnje.

"U ovom trenutku imamo ambasadora na dužnosti koji je osumnjičen za pranje novca, imamo generalnog direktora Kosovske energetske korporacije koji je u pritvoru, ali nije razriješen dužnosti, imamo mnogo ministara, zamjenika ministara i funkcionera koje je postavila ova vlada i koji su pod istragom. Za 900 dana ova vlada nije proizvela razvoj, nije donela promjenu, već je samo proizvela skandale, koruptivne afere, loše upravljanje i neodgovornost", naveo je on.

Zbog toga, dodao je, PDK traži raspisivanje opštih izbora kako bi se Kosovo vratilo na put "razvoja, integracije i istinske implementacije demokratije".

"Krajnje je vrijeme da svi odgovorni za ove radnje podnesu ostavke ili da budu razriješeni zbog lošeg rukovođenja u vršenju službene dužnosti. Kako je i sam premijer rekao: 'Ko krši zakon je zločinac, ko krši ustav je superkriminalac'. Stoga je vrijeme da premijer danas pređe sa riječi na djela", poručio je Nikaj.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore