Politički analitičar

Politički analitičar Yll Hoxha izjavio je sinoć da će nacrt statuta Zajednica opština sa srpskom većinom skupo koštati Kosovo.

Konstatujući da postoji uslovno prihvatanje statute, on je za RTV Dukađini ocjenio da premijer Albin Kurti ima samo dva načina, odnosno rješenja prije nego što se formira ZSO.

"Kurti ima dva puta – ili će izaći na izbore i ponovo potvrditi vlast, tako što će ponovo artikulisati stavove koje ima protiv tog procesa ili će izgraditi politički konsenzus”, smatra Hoxha.

Kako je rekao, nacrt statute ZSO će skupo koštati Kosovo i ostaviće posljedice.

"Predstavljajući dokument u skupštini, rekao je da je prihvatio statut kao deo paketa. Znači, postoji uslovno prihvatanje statuta. Postoji i uslovno prihvatanje Ohridskog sporazuma. Ovo je taktička dimenzija“, rekao je Hoxha.

Dodao je i da nije problem “slovo statute”, niti članovi koji su u njemu navedeni, već je problem “cjelina ili koncept".

"Legitimno je pravo da se kritikuje vlast i mislim da treba unapred tražiti da se ide na izbore. Nema smisla ići sa dramatičnim koracima promjena bez konsultacija sa građanima”, naveo je Hoxha.

Izvor: Kosovo online/Dukađini