Kršenja prava su česta

Iako su potrošači i na Kosovu zakonski zaštićeni, kršenja njihovih prava su česta. Samo tokom ove godine Odjeljenju za zaštitu potrošača upućeno je više od 500 pritužbi. Kršenje prava potvrđuju i zaštitnici prava potrošača, koji pozivaju institucije da više vode računa o građanima, prenosi RTK.

Na Međunarodni dan potrošača, koji se obilježava svakog 15. marta, od 1962. godine, potrošači na Kosovu i dalje evidentiraju kršenje svojih prava zagarantovanih zakonom. Prevare sa cijenama ili čak lažni popusti su prilično česta pojava.

Potrošača Ardijana Krasnicqija najviše uznemirava prodaja proizvoda kojima je istekao rok trajanja.

„Meni se lično nekoliko puta dogodilo da sam platio više za proizvod na kasi od cijene koja je napisana na polici. Ali, mnogo gora pojava od ovoga je prodaja proizvoda sa isteklim rokom, koji sam slučajno kupio. To je zabrinjavajuće, jer pokazuje da ima trgovaca koji su u stanju da rizikuju nečiji život za malo para”, rekao je on.

Selatin Kaçaniku, koji godinama vodi organizaciju „Potrošač“ i promoviše prava potrošača, kaže da je kršenje prava potrošača ogromno.

„Zakon o zaštiti potrošača se ne primjenjuje u mnogo tačaka. Nezaštićeni smo. Sudovi su puni pritužbi građana. Još gora reakcija od žalbe je ćutanje. Dakle, Ministrastvo za trgovinu i industriju, Vlada i Parlament, treba da znaju da nisu riješili probleme jer je malo pritužbi“, rekao je Kaçaniku.

U vezi sa brojem žalbi potrošača i novčanih kazni izrečenih tokom ove godine, iz Odjeljenja za zaštitu potrošača navode da su tokom ove godine primili 509 pritužbi.

„Broj riješenih pritužbi za reklamaciju je 303. Sve žalbe potrošača riješava Tržišna inspekcija i u ovom periodu izrečeno je 67 kazni i istovremeno bilježimo veliki broj primjedbi za otklanjanje nepravilnosti. Tržišna inspekcija tokom 2022. godine primila i razmotrila 1.239 pritužbi i izrekla 311 kazni", navedeno je u odgovoru.

Izvor: RTK LIVE