Centri za registraciju vozila

Subota je bila radni dan u Centrima za registraciju vozila na sjeveru Kosova. To je nakon odluke Ministarstva unutrašnjih poslova da građanima Srbije da više vremena da preregistruju vozila sa nelegalnih na legalne RKS.

Poslednji rok koji je produžila Vlada Kosova je 1. decembar. Nakon ovog datuma, automobilima sa registarskim oznakama Miloševićevog režima biće zabranjeno kretanje republičkim putevima. Od srijede, 1. novembra do danas, na sjeveru Kosova registrovano je 414 automobila registarskih oznaka RKS, javlja RTK.

Za razliku od ostatka zemlje, subota je bila radni dan u centrima za registraciju vozila na sjeveru Kosova.

"Poslije posljednje odluke o produženju roka za izmjenu tablica sa nelegalnih na RKS, svi Centri za registraciju vozila su otvoreni i rade i u subotu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova je dozvolilo da ovi centri rade i ovog vikenda. Istovremeno, produžen je rok kosovskim Srbima da svoje registarske tablice pretvore iz nelegalnih u legalne – RKS. Građani Srbije pozdravljaju ovu odluku.

"Došao sam po registarske tablice. Bilo je prilika i ranije, ali nikad nije kasno“, kaže srpska državljanka.

Dok neki drugi građani nisu pristali da govore pred kamerama RTK, već su viđeni kako mijenjaju registarske tablice svojih vozila.

Ministarstvo unutrašnjih poslova poziva sve građane srpske zajednice da iskoriste mogućnost registracije automobila sa RKS registarskim tablicama, takođe koristeći finansijske pogodnosti prema odluci Vlade.

Odlukom Vlade Kosova, za omogućavanje registracije automobila nelegalnih registarskih oznaka tipa PR, KM, PZ i drugih, sa RKS tablicama od 1. novembra 2023. godine, trajaće do 1. decembra 2023. godine.

Do sada su, pod pritiskom kriminalnih grupa predvođenih Srpskom listom i Milanom Radojičićem, spaljena vozila Srba koji su menjali registarske tablice u RKS. Ali nakon početka uništavanja ovih grupa, situacija građana srpske zajednice na severu je već počela da se menja, prenosi RTK.