Dokument MSP-a

Među osobama umješanim u slučaj Banjska identifikovan je i bivši načelnik Specijalnih jedinica Policije Kosova za sjeverni region Uglješa Jeredić.

U dokumentu koji je Ministarstvo spoljnih poslova Kosova dostavilo institucijama Kosova, spominje se ime Uglješe Jeredića kao umješano u ovaj slučaj.

Za dokumentovanje njegove umješanosti, Ministarstvo je koristilo fotografiju na kojoj se vidi Uglješa Jeredić, u automobilu sa još dvije osobe. On je nekoliko sedmica prije masovnog napuštanja policije, vodio specijalnu jedinicu u Sjevernoj Mitrovici.

Policajci su ponudili masovne ostavke. On je u februaru prošle godine suspendovan sa dužnosti zbog sumnje da je počinio krivično djelo nasilje u porodici.

Njegova bivša supruga prijavila ga je za nasilje u porodici, a potom je suspendovan. Vođa sjevernih specijalnih snaga prikazan je kao uticajna ličnost na sjeveru Kosova, a u nekim slučajevima se pojavljivao i na čelu jedinica specijalne policije. Terorističku grupu osnovanu u Banjskoj 24. septembra, odnosno prošlog mjeseca, predvodio je bivši potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić, Radoičić je opisan kao čovek koji je imao uticaja na policijske strukture na sjeveru Kosova.

Bivši načelnik policijske operative Željko Bojić pobjegao je poslije potjernice za slučaj ubistva Olivera Ivanovića. Uz Bojića, za ovaj slučaj se vodi i Milan Radoičić. Zbog uticaja na policijske strukture na sjeveru, Radoičić se spominjao i u drugim slučajevima, za koje je neprekidno uspjevao da pobjegne od policije.

Za slučaj Radoičićevog bjekstva suspendovani su tadašnji komandir pograničnog punkta u Brnjaku, Miloš Dančetović i policajac, Jovan Joković. Na ekskluzivnom snimku vidi se Radoičić koji je zaustavljen radi provjere u Brnjaku, policajac odlazi po dokumenta, čeka samo nekoliko sekundi i ista osoba shvata da je na listi i uspjeva da pobjegne.

U dokumentu koji je dostavljen Kallxo-u, bivši šef specijalnih snaga na sjeveru vidi se na fotografiji sa Vladimirom Radivojevićem. 

U dokumentu se takođe opisuje da je teroristička grupa u popodnevnim satima 23. septembra napustila Novi Pazar i krenula ka sjevernom dijelu Mitrovice. To je dokumentovano i u telefonu pronađenom u Banjskoj koji je pripadao jednom od organizatora grupe. 

Grupa se sumnjiči da je u ranim satima 24. septembra ušla na Kosovo ilegalnim putem "Izvor", putem koji povezuje Novi Pazar i selo Banjska u opštini Zvečan.