Normalizacija...

Kosovo je u subotu već pristalo na evropski „novi plan“, koji podrazumeva prihvatanje starih obaveza, piše danas Albanian post, navodeći da se susret premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića očekuje 10. i 11. novembra na Mirovnom forumu u Parizu.

Da je Kosovo već prihvatilo ovaj „novi plan“, koji je u stvari prihvatanje starih obaveza, posredno je potvrdio i predsjednik Parlamenta Kosova Glauk Konjufca, koji je za Televiziju 7 rekao da „novi plan, odnosno nacrt Asocijacije opština za srpskom većinom, je u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova i ne predstavlja nikakav treći nivo“.

Izjava posrednika Evropske unije Miroslava Lajčaka, koji je u društvu Gabriela Eskobara iz Sjedinjenih Američkih Država, Jensa Plotnera iz Njemačke, Emanuela Bonea iz Francuske i Alesandra Katanea iz Italije, bila da su strane pristale da nastave razgovora, u stvari je postignut dogovor da se krene napred sa novim planom, navodi list iz Tirane.

Što se tiče Kurtijevog puta u Brisel, Albanian post prenosi da, uprkos pokušajima, nije bilo moguće obezbjediti sastanak između njega i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Pošto je Kosovo pristalo da u narednih mjesec dana nastavi sa nacrtom statuta Asocijacije, list predviđa da je Srbija pristala da preduzme nešto po pitanju priznavanja pasoša.

Tokom novembra biće održan niz intenzivnijih sastanaka nego prošlog mjeseca, ali će najvažniji biti onaj 10. i 11. novembra na Mirovnom forumu u Parizu.

Pomirenje i ukidanje sankcija Kosovu, s jedne strane, biće praćeni drugim dešavanjima, kao što je povratak kosovskih Srba u institucije, bar na nekim nivoima, kako bi se omogućilo raspisivanje izbora.

Čak je i formalna rekonstrukcija Srpske liste sa novim predsjednikom sprovedena je kako bi se ovoj stranci omogućilo da se izjasni da je za izbore i da će učestvovati, dodaje list.

Kako će se naći rješenje za raspisivanje izbora, stvar je o kojoj se i dalje raspravlja, ali ako sve bude po planu, raspisivanje izbora se očekuje krajem novembra.

Albanian post dodaje da su Brisel i Vašington trenutno veoma zadovoljni napretkom u dijalogu i daljim koracima.