Poslanik PDK

Poslanik Demokratske partije Kosova Xhavit Haliti smatra da će premijer Albin Kurti iskoristiti pitanje Zajednice srpskih opština kako bi u slučaju ostavke, sa tim pitanjem ušao u nove izbore i ponovo ih dobio, piše Gazeta Express.

On je rekao da Kurtiju nije uručen Statut ZSO, ali je od njega zatraženo da pokrene procedure za njeno osnivanje, kao i da mu je dat dnevni red sa relevantnim datumima za početak sprovođenja francusko-njemačkog plana i obaveza preuzetih u Ohridu.

Takođe, Haliti kaže da će sastanak Kurtija i Aleksandra Vučića biti veoma težak, posebno poslije onoga što se dogodilo na sjeveru poslije izbora u četiri opštine i događaja od 24. septembra u Banjskoj.

"Ako se sastanu bez istražnog izvještaja organa za sprovođenje zakona i ne bude pouzdanog međunarodnog istražnog izvještaja, biće veoma teško postići bilo kakav dogovor“, rekao je Haliti.

Što se tiče ZSO, Haliti kaže da je to kockica Albina Kurtija za predstojeće izbore.

"Ako ga dovedu pod pritisak, on će se povući sa vlasti da ne osnuje ZSO, i sa ovim motom uđe na izbore kako bi ih ponovo dobio”, kaže bivši potpredsjednik Skupštine Kosova.

Povodom ponavljanja lokalnih izbora, Haliti kaže da se mora napraviti multilateralni sporazum koji garantuje učešće Srba na izborima.

"Što se tiče izbora, mora se napraviti multilateralni sporazum koji garantuje učešće građana Srbije na izborima. U međuvremenu, gradonačelnici četiri opštine moraju da donesu ovjerene i potpisane ugovore da, ukoliko građani Srbije ipak ne izađu na izbore, neće doći do vakuuma u institucionalnom funkcionisanju opština jer postoji mogućnost da dođe do haosa”, rekao je Haliti.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express