Oživljavanja dijaloga

Diplomate takozvane "velike petorke" u subotu, 21. oktobra, borave na Kosovu s ciljem "oživljavanja dijaloga" Beograda i Prištine.

Vlada Kosova je saopštila da će se premijer Albin Kurti oko deset časova sastati sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom (Gabriel Escobar), te sa glavnim savetnicima lidera Francuske, Nemačke i Italije, Emanuelom Bonom (Emmanuel Bonne), Jensom Ploetnerom i Frančeskom Talom (Francesco).

Zapadne diplomate posle posete Prištini odlaze u Beograd gde će se sastati s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Portparol EU Peter Stano izjavio je ranije da je cilj poseta takozvane "velike petorke" Prištini i Beogradu da se postigne konkretan napredak u primeni Sporazuma o putu normalizacije i deeskalaciji posle najnovijih dešavanja.

Zapadne diplomate dolaze u Prištinu i Beograd nakon što je 24. septembra oružana grupa Srba napala policiju Kosova u Banjskoj kod Zvečana, kada je poginuo narednik Afrim Bunjaku. Policija je potom u razmeni vatre ubila i trojicu napadača srpske nacionalnosti.

Zvanična Priština je za ovaj napad okrivila Beograd, što su tamošnje vlasti negirale.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je 20. oktobra rekao je da nema normalizacije odnosa sa Srbijom bez bezbednosti na Kosovu.

"Sutra ćemo saznati šta će tražiti i šta će ponuditi. Mogu da kažem da nema normalizacije bez bezbednosti i bezbednost Kosova treba da bude prioritet za državne institucije, za ljude i društvo", rekao je Kurti.

S druge strane, "velika petorka" želi ovom posetom da prenese poruku da postoji jedinstvo Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država u stavu da se neće odustati od Sporazuma o normalizaciji odnosa, koje su strane postigle 27. februara u Briselu i aneksa primene koji se usaglašen 18. marta u Ohridu.

Diplomate u Briselu priznaju i da je posle napada u Banjskoj došlo do promene okolnosti, ali i dalje nije potpuno jasno u kojoj meri će ovo uticati na proces dijaloga.

Desetak dana pre ovog napada, u Briselu je održana runda dijaloga na nivou lidera koja je okončana neuspešno jer zvanična Priština nije prihvatila EU predlog o planu primene dogovora.