'Sami smo sebe blokirali'

Na stotine građana zatražilo da se produži rok za preregistraciju vozila sa srpskim registarskim oznakama, rekao je RSE zamenik direktora Policije Kosova za region sjever Veton Elshani.

Nenad iz Severne Mitrovice upravlja automobilom sa KM [Kosovska Mitrovica] oznakama, za koji je registraciju obnovio pre oko šest meseci, ali njime ne može da se kreće južno od Ibra, niti da ide u Srbiju.

U izjavi za Radio Slobodna Evropa ocenjuje da je sam sebi ograničio kretanje produžavanjem registracije u srpskom sistemu i dodaje da se kaje što na vreme nije uzeo RKS [Republika Kosovo] tablice.

"Čekao sam da vidim koliko će ljudi da registruje [na RKS tablice], kojim tokom će to da ide pa i ja da se odlučim", kaže Nenad.

KM tablice izdaju organi Srbije, a nakon sporazuma sa Kosovom novembra prošle godine, registracija se obnavlja na osnovu uredbe Vlade Srbije, bez izdavanja registracione nalepnice.

Kosovo ne priznaje takvu obnovu registracije, što bi u praksi značilo da oni koji su nakon novembra prošle godine registrovali auto na KM tablice u srpskom sistemu, ne mogu da se kreću na teritoriji Kosova.

Pitanje ukidanja registarskih tablica, koje za gradove na Kosovu izdaje Srbija, izazvalo je niz kriza u poslednje dve godine ali i izlazak Srba iz kosovskih institucija na severu novembra 2022.

Rok Vlade Kosova za preregistraciju sa srpskih na kosovske tablice je istekao u aprilu ove godine, ali je na terenu ipak i dalje veliki broj vozila sa KM tablicama.

Šta će biti sa KM tablicama?

Nenad poručuje kako je njegova odluka da obnovi registraciju na KM tablice bila "pogrešna" i dodaje da bi sada, ukoliko se stvori takva mogućnost, uzeo kosovske tablice.

"Onaj period preregistracije [u kosovskom sistemu] je bio kratak, nisam uspeo. Razmišljao sam o tome i na kraju nisam stigao. Ali sada hoću", kaže on.

Zamenik direktora policije Kosova za region sever Veton Eljšani (Elshani) je 17. oktobra u izjavi za RSE rekao da je na stotine građana zatražilo da se produži rok za preregistraciju vozila sa srpskim registarskim oznakama.

Zbog toga je takav zahtev prosleđen nadležnom Ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova, a Eljšani očekuje da "uskoro dobije pozitivan odgovor".

Međutim, iz kosovskog MUP-a nisu odgovorili na upit RSE da li se razmatra takva mogućnost, kao ni koliko je tačno vozila preregistrovano do sada na RKS tablice.

Prema nekim procenama, do oktobra prošle godine je u opštinama na severu Kosova bilo oko 10.000 vozila sa KM tablicama.

Ovakvim automobilom i dalje upravlja Miodrag iz Severne Mitrovice. U izjavi za RSE kaže da im policija Kosova ne pravi problem kada voze unutar četiri opštine na severu (Severna Mitrovica, Zvečan, Lepsoavić i Zubin Potok).

Da se građanima na severu sa KM tablicama ne pišu kazne potvrđuje i Veton Eljšani iz Policije Kosova.

On objašnjava je pitanje registarskih oznaka postalo "političko" i podseća da je proces preregistracije na RKS obustavljen, te da se zbog toga KM oznake, uključujući one sa obnovljenom registracijom nakon novembra prošle godine, i dalje "tolerišu".

Zašto su Srbi odbijali RKS tablice?

Jedan od razloga zbog kog pripadnici srpske zajednice na severu Kosova nisu odazvali preregistraciji je pojava "paljenja vozila sa RKS tablicama".

Tako nešto za RSE potvrđuje i Miodrag iz Severne Mitrovice.

"Bilo je paljenja automobila registrovanih na RKS. Nisam hteo da se to desi meni i zato nisam preregistrovao. Ništa se nije promenilo, ali nemam izbora i sada bih preregistrovao", kaže on.

Baš pred istek roka za preregistraciju 1. aprila, u opštini Leposavić na severu Kosova su upaljena dva vozila sa RKS tablicama. Tada je izgoreo i jedan automobil beogradskih oznaka.

Pre toga su u Severnoj Mitrovici i Zvečanu 31. marta zapaljena tri automobila sa RKS tablicama u vlasništvu Srba, a 30. marta su zapaljena dva vozila u Zubinom Potoku.

Takođe, na severu Kosova se vodila kampanja protiv preregistracije na RKS tablice pod sloganom "Nema predaje, KM ostaje". Ovaj slogan su u svojim izjavama koristili i predstavnici Srpske liste, najveće partije Srba na Kosovu koja ima podršku Beograda.

Isto je radio i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Moj odgovor je nema predaje, ponoviću, nema predaje. Hoćete još jednom? Nema predaje, KM ostaje", rekao je on novinarima na konferenciji 27. oktobra prošle godine.

Da li je ponovna preregistracija konačno rešenje?

Igora Markovića iz nevladine organizacije Aktiv iz Severne Mitrovice ne čudi informacija da je na stotine Srba od policije Kosova zatražilo produženje roka za preregistraciju na RKS tablice.

Izražava uverenje da će se ovaj proces odvijati "ispod žita", odnosno da o tom pitanju neće biti nekih novih dogovora u okviru dijaloga Kosova i Srbije.

"MUP Kosova će biti izričitog stava da je taj proces neminovan i da ga treba sprovesti u skladu sa administrativnim uputstvima koji su ranije dati oko preregistracije", smatra on.

RSE se obratio Evropskoj uniji oko pitanja registarskih tablica, odnosno da li će strane o ovom pitanju ponovo pregovarati ili ne, ali odgovor nije stigao. EU je ranije od Kosova i Srbije tražila da se poštuje sporazum iz novembra prošle godine do postizanja 'konačnog rešenja'.

Igror Marković ukazuje da je izlazak Srba iz kosovskih institucija zbog registarskih tablica povukao za sobom niz dešavanja, koji su doprineli povećanju tenzija na severu Kosova, te da je međunarodna zajednica trenutno fokusirana na "smirenje situacije" a ne na registarske tablice.

Krize na severu Kosova zbog KM tablica

Pitanje ukidanja KM tablica na severu Kosova je septembra 2021. pokrenuo premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti.

Tada se počelo sa izdavanjem takozvanih probnih tablica prilikom ulaska na teritoriju Kosova za sva vozila sa srpskom registracijom. Radilo se o "recipročnoj meri" jer je izdavanje probnih tablica bila višegodišnja praksa u Srbiji za RKS tablice.

Kako bi se usprotivili ovoj odluci, Srbi na severu Kosova su postavili barikade ali se uz pomoć Evropske unije došlo do dogovora, beli stikeri preko državnih simbola i za srpske i za kosovske tablice.

"Stiker režim" je i dalje na snazi, uključujući KM tablice.

Potom je Vlada Kosova krajem juna 2022. donela odluku o preregistraciji svih vozila sa oznakama koje za gradove na Kosovu izdaje Srbija, kao što su KM (Kosovska Mitrovica), PR (Priština), GL (Gnjilane) UR (Uroševac) i tako dalje. Istovremeno je doneta odluka za izdavanje ulazno/izlaznog dokumenta za osobe sa srpskim ličnim kartama, što je takođe bila recipročna mera prema Srbiji.

Uoči početka implementacije ovih odluka, 31. jula Srbi ponovo podižu barikade koje su ipak uklonjene dan kasnije jer je Kosovo pristalo da odloži njihovu primenu na 30 dana.

U međuvremenu su, krajem avgusta, Priština i Beograd u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa, koji se vodi posredstvom EU, postigli dogovor o dokumentima. Srbija je pristala da ukine ulazno/izlazna dokumenta za vlasnike ličnih karata sa Kosova, dok je Kosovo pristalo da ih ne uvodi za vlasnike ličnih karata iz Srbije.

Međutim, kada je reč o srpskim registarskim tablicama, odnosno KM tablicama, Kosovo nije odustajalo od namere da ih ukine. Tako oktobra 2022. Vlada Kosova objavila plan o preregistraciji, prema kome bi od 21. aprila 2023. bilo dozvoljeno kretanje vozila isključivo sa RKS oznakama.

Zbog toga su početkom novembra Srbi napustili kosovske institucije na severu a nakon što je suspendovan direktor Policije za region sever Nenad Đurić, koji je odbio da sprovodi odluku Vlade Kosova o preregistraciji na RKS tablice. Đurića je potom predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao "Ordenom zasluga za odbranu i bezbednost prvog stepena".

A onda su, uz velike napore Evropske unije i SAD, Priština i Beograd 23. novembra 2022. u okviru dijaloga ponovo postigli dogovor, koji predviđa da Srbija prestane sa izdavanjem novih tablica za gradove na Kosovu, dok je Kosovo odustalo od plana preregistracije.

Međutim, dve strane su kasnije različito interpretirale ovaj sporazum.

Vlada Srbije je 6. decembra 2022. donela uredbu na osnovu koje se vozilima sa KM tablicama dozvoljava da saobraćaju bez registracione nalepnice, odnosno službenim licima treba da pokažu samo polisu osiguranja i potvrdu o tehničkom pregledu.

Zvanična Priština je ovaj korak Beograda protumačila kao obnavljanje registracije uz obrazloženje da je to u suprotnosti s dogovorom iz Brisela. Tako kosovske vlasti trenutno "tolerišu" kretanje vozila sa KM tablicama u opštinama na severu, koja su registrovana u srpskom sistemu nakon postizanja dogovora novembra 2022.

Ipak, sa ovim tablicama ne može da se pređe preko graničnog prelaza, a ostaje da se vidi da li će se dozvoliti još jedan rok za njihovu preregistraciju na RKS tablice.

Južno od Ibra su tablice koje izdaje Srbija ukinute pre desetak godina na osnovu sporazuma u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.