Specijalni izaslanik Njemačke

Specijalni izaslanik Njemačke za Zapadni Balkan Manuel Sarrazin rekao je nekoliko dana prije posjete "evropske i američke petorke" Kosovu i Srbiji, da je potrebna jasna agenda za deeskalaciju situacije na sjeveru Kosova i primena briselskog i ohridskog sporazuma.

On je za kosovsku agenciju Kosovapress.com rekao da posjeta izaslanika Prištini i Beogradu biti novi zamah u dijalogu Kosova i Srbije, poslije terorističkog napada u Banjskoj 24. septembra.

Kazao je da Njemačka i Evropska unija imaju jasna očekivanja od Srbije da pozovu na odgovornost počinioce napada na sjeveru 24. septembra.

On je takođe istakao potrebu da strane budu konstruktivnije i pozitivnije u procesu dijaloga.

„Mislim da bi trebalo da pokušamo da imamo agendu deeskalacije s jedne strane. To jasno opisuju majski incidenti i sada imamo neka neriješena pitanja, ali posebno sada su jasna očekivanja od Evropske unije šta će Srbija dati za deeskalaciju, posebno u vezi sa odgovornošću počinilaca za napad 24. septembra. S druge strane, čvrsto vjerujemo da nije dobra ideja fokusirati se samo na deeskalaciju, i da bi sa druge strane trebalo da pokušamo da ponovo sprovedemo Ohridski sporazum, i da damo još jedan podsticaj da se vratimo sveukupno pozitivnim rezultatima“, kazao je on.

Po njegovim riječima, to je ono što se može očekivati i od Njemačke i od Evropske unije, da će i sada, a posebno sada, pokušati da naprave novi podsticaj za obe strane za sprovođenje Ohridskog sporazuma na terenu i pozivanjem obe strane da budu konstruktivne i pozitivne u ovom procesu.

Uprkos terorističkom napadu na sjeveru, koji je, kako navodi Vlada Kosova, sponzorisala Srbija, Sarrazin je rekao da su Briselski sporazum i Ohridski aneks pravno i dalje funkcionalni, ali je potrebno političko preopredjeljenje Kosova i Srbije za njihovo sprovođenje.

„Mislim, pravno, (sporazum) još uvijek funkcioniše, ali je, naravno, politički jasno da nam je potrebna ponovna posvećenost Ohridskom (sporazumu) i to se može uraditi tako što ćemo ga primjeniti, podnošenjem mape puta za implementaciju i preduzimanjem mera korak po korak u sprovođenju Ohridskog (sporazuma)“, kazao je on.

Dodao je da je potrebno napraviti novi pomak, a neophodno je i da Evropska unija pokuša da posluži dijalogu.

„Pogotovo poslije onoga što se desilo u Banjskoj“, naglasio je Manuel Sarrazin, prenosi N1.