Samit u Tirani

Premijer Albin Kurti zatražio je juče u Tirani da Evropska unija uvede sankcije Srbiji zbog izvođenja terorističkog napada u Banjskoj, kao i da garantuje bezbjednost Kosovu.

Kurti je novinarima, konstatujući da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić "zauzet u Kini", kazao da je danas tražio od premijerke Ane Brnabić da potpiše sporazum, ali da ona to nije prihvatila.

Na pitanja novinara iz srpskih redakcija, koji su željeli da mu postave pitanja u vezi sa izborima na sjeveru Kosova, Kurti nije želeo da odgovori.

Komentarišući izjavu albanskog premijera Edija Rame, da je sjever Kosova "ničija zemlja", Kurti je naglasio da je sjever Kosova - kosovska zemlja.

On je istakao da je teritorijalni integritet nepovrediv i da je suverenitet zaštićen demokratskom upravom.

"Sjever Kosova je zemlja Kosova. Nama je potrebno više bezbjednosti za Kosovo. NATO trupe su u zajedničkoj patroli sa Policijom Kosova, pošto je granična linija sa Srbijom u dužini od 380 kilometara i duža je nego granica sa Albanijom, Crnom Gorom i Sjevernom Makedonijom zajedno. Policijom Kosova prva reaguje u slučaju tenzija, Eulex drugi, a Kfor treći. Kfor nije institucija za sprovođenje zakona, to radi Policijom Kosova", kazao je Kurti i dodao da će sa partnerima voditi računa o nacionalnoj bezbjednosti.

Naveo je da je Kosovu neophodno više bezbjednosti, a da odgovornost za sve incidente, od 29. maja i napada na Kofr, 14. juna kada su kidnapovana trojica kosovskih policajaca, do "terorističkog napada u Banjskoj" u kojem je ubijen albanski policajac - odgovornost snosi Srbija.

"Zato je važno da ne postoji četvrta epizoda ovih zločinačkih napada koje sponzoriše Srbija. Treba da postoje sankcije za Srbiju i bezbjednost za Kosovo", rekao je Kurti.

On je dodao da postoji Osnovni sporazum Kosova i Srbije, od 27. februara, koji, kaže, u centru ima uzajamno priznavanje i treba da se primjeni. Uz to, postoji i Aneks o implementaciji iz Ohrida, od 18. marta.

"Ja sam ponudio da se potpiše, ali je srpska strana odbila. I danas, tokom susreta za ručkom, ja sam tražio od Brnabić da potpiše Osnovni sporazum i Aneks iz Ohrida. Ja sam da se to primjeni upravo sada kada je predsjednik Srbije zauzet posjetom Kini, i susretima sa super silama istoka i sjeveroistoka... Rekao sam - hajde da potpišemo Osnovni sporazum i Aneks. Ali, premijerka Srbije nije bila zainteresovana", rekao je Kurti.

Naveo je i da je njemačkom kancelaru Olafu Scholzu zahvalio za kontinuiranu podršku Njemaške Kososvu, na bilateralnom planu, kao i kada je riječ o putu ka EU i NATO.

"Njemačka je naš veoma značajan partner, saveznik i prijatelj, na unutrašnjem planu, za demokratizaciju društva, kao i za naše evroatlantske integracije", rekao je Kurti.

Otvoreno je, kaže, razgovarao sa svima i zahvalio onima koji su bili konstruktivni i podržavaju Kosovo.

Izvor: Kosovo Online