Stav ekonomista

Poznavaoci ekonomskih prilika na Kosovu upozoravaju da su pojačane tenzije na sjeveru stopirale strane investicije i ekonomski napredak Kosova, prenosi Teve 1.

Prema riječima predsjednika Privredne komore Kosova Lulzima Rafune, zbog situacije na sjeveru strani investitori obustavljaju svoja ulaganja.

"Posljednja dešavanja su negativno uticala na potencijalne investitore koji žele da ulažu na Kosovu, uzastopni neredi nisu dobar znak koji navodi investitore da dođu na Kosovo", kaže Rafuna.

Ekonomski ekspert Sitrime Dervisholi navodi da tenzije na sjeveru utiču na trgovinu, turizam, kao i da podstiču odlazak mladih.

"Nemiri svakako mogu uticati na trgovinu, bilo međunarodnu ili lokalnu, u smislu da strani partneri mogu oklevati oko ugovora sa kosovskim kompanijama. U oblasti turizma kriza može uticati da Kosovo postane manje atraktivna destinacija zbog nedostatka bezbjednosti. Sukcesivne tenzije na sjeveru mogu uticati na emigraciju ljudi i to može predstavljati problem za ekonomski razvoj zemlje", kaže Dervisholi.

Izvor: Kosovo online/Teve 1