Sastanak sa Shaheen

Premijer Albin Kurti poručio je poslije sastanka sa američkom senatorkom Jeanne Shaheen da nakon dešavanja u Banjskoj dijalog sa Srbijom ne može da se nastavi kao da se ništa nije dogodilo, prenosi RTK.

Kurti je naveo da nema nastavka razgovora uz ignorisanje "terorističkih napada Srbije na Kosovo".

„Dijalog uz posredovanje EU ne može da se nastavi kao da se ništa nije dogodilo. Ne možemo dalje da nastavimo rad i ovaj status kvo, poglavlje dijaloga mora da uzme u obzir i ofanzivne i agresivne akcije Srbije i njene napore za aneksiju Kosova“, rekao je Kurti.

Naveo je i da Srbija mora da odgovara za ono što je uradila 24. septembra na sjeveru Kosova, u suprotnom bi, kaže, "napadi mogli ponovo da se dogode".

„Naše obavještajne institucije su primetile da je povećan rizik od napada iz Srbije. Ja sam premijer cijelog Kosova, svih zajednica, stoga svi ovi pokušaji destabilizacije sada moraju da se prekinu. Srbija mora da snosi odgovornost, inače će se ovi agresivni napadi nastaviti“, poručio je premijer.

Kurti dodaje da je cilj napada 24. septembra bio "dio šireg plana za aneksiju sjevera Kosova kroz koordinisane napade na 37 lokacija".

„Napad je bio dio šireg plana za aneksiju cijelog sjevera kroz koordinisane napade na 37 lokacija, kroz stvaranje koridora sa Srbijom za snabdjevanje oružjem i vojnim trupama“, naveo je Kurti.

Američka senatorka Jeanne Shaheen je nakon sastanka sa istakla da su evropske zemlje i SAD fokusirane na region Zapadnog Balkana i stabilnost u ovoj oblasti.

„Smatramo da je veoma važno da odgovorni odgovaraju u skladu sa vladavinom prava i da Srbija sarađuje u istragama koje su u toku. Pravo je vrijeme i dobar podsjetnik da dugoročna stabilnost ovog regiona i Kosova znači dogovor sa Srbijom o mirnom rješavanju razlika između vaših zemalja“, rekla je ona.

Napomenula je da SAD stoje uz Kosovo i da ne žele da vide novi sukob.

„Vidjeli smo prošle nedjelje šta se desilo kada postoji mržnja, sukobi i neriješena pitanja gdje su građani ti koji u takvoj situaciji gube. Znam da građani Kosova razumeju šta se dešava kada dođe do sukoba i nepredvidivog uticaja na porodice. Ne želimo više sukoba, kao što vidimo u Ukrajini. Stoga su stabilnost i liderstvo važni za Kosovo. SAD stoje uz vas“, poručila je Jeanne Shaheen.

Izvor: RTK live/Kosovonline