Ministar odbrane

Ministar odbrane Ejup Maqedonci u intervjuu za emisiju "Klik" na RTV 21 kazao je da je sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, koji se održava u sjedištu NATO u Briselu, od posebnog značaja za Kosovo jer je cijenjeno kao zemlja koja doprinosi ne samo bezbjednosti i miru u regionu, već i šire.

Maqedonci je naglasio da je na svakom sastanku koji se održava fokus na pitanju Kosova nakon nedavnih dešavanja na sjeveru.

"Danas i sutra će biti i drugi sastanci ministara odbrane, razgovaraće se i o pitanju Kosova, posebno nakon nedavnih dešavanja na sjeveru Kosova poslije akcije 24. septembra, što pokazuje da je NATO ozbiljno da su zemlje NATO ozbiljno shvatio napad na sjeveru zemlje. Međutim, ministri odbrana zemalja su zabrinuti, ali i odlučni da podrže našu zemlju", rekao je Maqedonci.

Maqedonci je, između ostalog, dodao da rizik od novih prijetnji na sjeveru i dalje postoji sve dok Srbija ima operativne baze duž "granice sa Kosovom".

"Uvijek postoje mogućnosti sve dok Srbija ima 48 operativnih baza na našoj granici, njihovo prisustvo na granici naše zemlje je stalna prijetnja, tako da cijenim da se ova prijetnja može izbeći i vraćanje ovih baza na svoje, odnosno u unutrašnjost Srbije", rekao je Maqedonci.

Upitan kada Kosovske bezbjednosne snage mogu da budu u sjevernom dijelu zajedno sa snagama Kfora, Maqedonci je rekao da bi u slučaju sjevera trebalo da postoji prethodna koordinacija sa Kforom.

"Imamo obećanje koje je potpisano 2013. godine i zahtjeva preliminarnu koordinaciju sa Kforom prije nego što sletimo da tamo izvedemo razne operacije", rekao je Maqedonci i dodao da "u slučaju opasnosti ili pretnje spolja spremni da podrže Kfor".

Maqedonci je rekao i da je, kada su se srpske snage približile teritoriji Kosova, bio u stalnom kontaktu sa zvaničnicima u Briselu, ali posebno sa komandantom Kfora.

Navodi i da Kosovske bezbjednosne snage imaju vanredno povećanje snabdjevanja oružjem i dodaje da je Policija Kosova opremljena sa sedam sistema bespilotnih letelica, što je donacija iz Sjedinjenih Američkih Država.

Izvor: Kosovo online/RTV 21