Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da je Srbija 24. septembra pokušala da pokrene novi rat u regionu, ali da nije uspjela u tome, iako je na "teritoriju naše zemlje dovela oko 80 teško naoružanih osoba, paravojnih boraca, terorista i kriminalaca, koji su se sklonili u pravoslavnom manastiru Banjska u Zvečanu, gdje je ubijen narednik Policije Kosova Afrim Bunjaku".

"Oni su željeli da pokrenu novi rat kako bi destabilizovali Kosovo. Ovaj akt agresije predstavlja kršenje našeg teritorijalnog integriteta, državnog suvereniteta i nacionalne bezbjednosti. Pokušali su da destabilizuju našu zemlju, ali nisu uspjeli", izjavio je Kurti u intervjuu za Sky news.

Kurti je istakao da ne može sa sigurnošću reći da li će ponovo pokušati takvu agresiju, imajući u vidu svoje političke ciljeve, "nepoznavanje naše zemlje i činjenicu da nisu suočeni sa zločinima koje su počinili u prošlosti".

"Srbija nije demokratska zemlja. Imaju autoritarni režim, a predsjednik Srbije je ozloglašeni autokrata. Nemoguće je da se takve stvari dešavaju bez njegovog znanja. Mislim da je bio dobro obavješten i da je bio dio priprema i izvođenja ovog incidenta, dovodeći ljude, koji sjede pored njega na važnim sastancima u Beogradu, u paravojnim uniformama, kako bi napali našu zemlju i ubili našu policiju", dodao je Kurti.

On je dalje naglasio da ne "postoji mogućnost da je tolika količina naoružanja kojom je raspolagala srpska teroristička grupa proizvedena bez podrške Srbije".

"Nađena municija, vojna oprema, dronovi, kalašnjikovi, raketni bacači AK-47 - sve je stiglo iz Srbije. Ovo oružje proizvedeno je u državnoj vojnoj fabrici Zastava. Nema šanse da bismo dobili ovo oružje bez podrške srpske države. Naše tužilaštvo sada ima dokaze da su uz ovo teško naoružanje čuvali i dokumentaciju. Vrijednost municije i naoružanja prelazi 5 miliona eura i proizvedeni su u dvije vojne fabrike u vlasništvu Srbije", naveo je Kurti.

Govoreći o odnosu Aleksandra Vučića sa Milanom Radojičićem, koji je bio na čelu grupe koja je izvršila napad u Banjskoj, premijer Kurti ga je uporedio sa odnosom ruskog predsjednika sa bivšim šefom Vagnera, Jevgenijem Prigožinom.

"Milan Radoičić je mali Prigožin, jer mali Putin u Beogradu, Vučić, ima svog malog Prigožina u planinama oko Kosova, po imenu Milan Radoičić. On je priznao da je organizovao ovaj teroristički napad", naglasio je Kurti.

Premijer je takođe zatražio da Radojičić bude izručen i suđen na Kosovu, gdje je i počinio zločin.